Lifestyle

Újra sztrájk lehet Hollywoodban, lebénulhat a teljes filmipar

Számtalan produkció forgatása állna le, csúszhatnának a kedvenc sorozataink és filmjeink.

Hatalmas sztrájk indulhat Hollywoodban hétfőn

Napokra leállhatnak a hollywoodi forgatások, miután a filmes, tévés és színpadi munkásokat tömörítő szakszervezet, az International Alliance of Theatrical Stage Employees (IATSE) bejelentette, hogy ha nem jutnak egyezségre a mozis és tévés producerek szövetségével (AMPTA), akkor hétfő déltől nagyjából 60 ezer stábtag fog sztrájkba vonulni Amerikában.

Utoljára 2007-ben és 2008-ban sztrájkoltak Hollywoodban, akkor az írók és forgatókönyvírók bénították meg az amerikai film- és tévéipart – idézi fel az nlc.hu. Ekkoriban félkész forgatókönyvekkel kerültek gyártásba filmek, és jelentősen lerövidítették a sorozatok évadait. Ekkor végül száz napon át tartott a sztrájk, aminek hatásait nemcsak a filmstúdiók és tévétársaságok érezték meg, hanem maguk az írók is, akik a munkabeszüntetés alatt nem kaptak fizetést, ezért egy hasonló sztrájk senkinek sem érdeke. Most mégis eljutottunk oda, hogy talán meg kell lépni, ráadásul nem sokkal azután, hogy a koronavírus amúgy is hosszú időre lebénította a filmipart.

Az IATSE már július óta alkudozik az AMPTP-vel a munkakörülményeik javításáról és a fizetéseik megemeléséről, de mostanáig nem sikerült megegyezniük. A sztrájkolók úgy gondolják, a biztonsághoz munkavégzéshez elengedhetetlen a pihenőidő és a jobb munkakörülmények biztosítása, ahogy az is, hogy biztosítva legyen számukra a normális ebédidő és szünetek lehetősége, és a hétvégét ők is a családjukkal tudják tölteni. Ezen kívül szeretnék elérni, ha minden munkáért egyforma alapbér járna, függetlenül attól, hogy milyen felületre készül a produkció (a streaming szolgáltatóknak eleinte csökkentett bérért dolgoztak), valamint kiemelten fontosnak tartják, hogy a legrosszabbul fizetett munkakörökben emeljék a fizetéseket.

A stábtagokból álló szakszervezet elnöke, Matthew Loeb szerint a végtelenségig el lehetne húzni az időt tárgyalásokkal, ezért ők inkább a nyomásgyakorlás eszközéhez nyúlnak. Az IATSE már a múlt héten felruházta a vezetőségét a joggal, hogy bármikor meghirdethessék a sztrájkot. A sztrájk hatására hétfőtől Amerika-szerte hatvanezren tehetik le a munkát, de a leállás nem érintené egész Hollywoodot, mivel a prémium-kábeltársaságok – mint amilyen például az HBO és a Showtime – külön megállapodást kötöttek az IATSE-vel, az ő műsoraikon dolgozók így nem vennének részt a munkabeszüntetésen.

Hogy mindebből mi, nézők mit fogunk érzékelni? Első körben az élőben felvett műsorok és közvetítések láthatják kárát a sztrájknak, majd jönnek azok a műsorok, amikből nincs túl sok előre felvett anyag, mert a gyártásuk folyamatos: például a napi sorozatok vagy napi/heti reality műsorok. A legtöbb streaming társaság sorozatai általában jóval előbb elkészülnek annál, minthogy műsorra kerülnének, így ott eleinte nem lesz látható fennakadás, a hatás inkább később gyűrűzhet be azzal, hogy állni fognak a munkálatok, ami egy idő után a kínálat jelentős szűkülését hozhatja magával, különösen akkor, ha a sztrájk hosszabb időre elhúzódna, és nemcsak egy-két hétig tartana. Legutoljára pedig a mozifilmeknél csapódna le, ahol ismét el kellene tolni a tervezett bemutatók időpontját – írja az nlc.hu.

A legtöbb kisgyerek az ő korában legfeljebb a bölcsiben rajzolgat, Lola June pedig már galériákban állítja ki a festményeit és óriási összegeket keres alkotásaival. A csodagyerek alapjaiban rengette meg az egész művészvilágot.

Leadfotó: 123rf

Oldalak

Lifestyle
Sztárok
Lezajlott a 2024-es Miss World Hungary válogatója, ahol több száz lány vonult fel a zsűri előtt. A versenyzők között egy ismerős arc is feltűnt: Kozelkin Natalia nemrég még Jákob Zoltán kegyeiért...
Sztárok
Austin Swift nem pusztán az énekesnő öccse, hanem az egyik „legjobb haverja” is, sőt, akár akár az ikertestvére is lehetne, akkora a hasonlóság közöttük! Olyan kapcsolat van kettejük között, amit...
Lifestyle
Az alvás és az egészség kapcsolata rendkívül bonyolult, egy új tanulmány viszont rávilágított arra, hogy alvási mintázatunk bizony nagyobb hatással lehet általános jólétünkre, mint azt valaha is...