Lifestyle

Ezeket a rettegett betegségeket idézheti elő a ketogén diéta

A szívbetegségek, a vastagbélrák, sőt az Alzheimer-kór kockázatát is növelheti a kutatók szerint.

Minden, amit még nem tudtál a ketogén diétáról

A Frontiers in Nutrition nevű tudományos folyóirat egyik friss tanulmánya szerint a világszerte sokak által követett ketogén diéta veszélyesebb, mint gondolnánk: öt közismert és rettegett betegség kialakulásában is kulcsszerepet játszhat a kutatók szerint. Amerikai és kanadai tudósok nem kevesebb, mint 123 korábbi kutatáson rágták át magukat, és végül arra a következtetésre jutottak, hogy a szélsőségesen alacsony szénhidrátbevitel, továbbá az étkezések megfelelő időzítése módosíthatja szervezetünk zsíranyagcseréjét, vagyis a ketogén diéta hátrányai messze meghaladják az étrendből származó előnyöket, pozitív élettani hatásokat. A ketogén diéta sikerrel alkalmazható például az epilepsziás rohamok sűrűségének csökkentésére, de a legtöbb egészséges ember szervezetére inkább terhet ró - állítják a szakemberek.

A kutatók azt állítják: a keto diéta alapelemeinek számító élelmiszerek - húsok, sajtok, olajok - egyoldalú, kellő mértékű tápanyag nélküli fogyasztása krónikus betegségek sokaságának kockázatát növeli meg. Ilyen például a rettegett vastagbélrák - egy Magyarországon is különösen gyakori kór -, a különböző szívbetegségek vagy az Alzheimer-kór. A tanulmány azonban nem áll meg ezen a ponton. Hangsúlyozza: a krónikus vesebetegségek és cukorbetegségek is összeköthetők a ketogén diétával, ugyanis az étrend fokozhatja a vérben jelenlévő LDL-C (rossz koleszterin) mennyiségét, olykor-olykor drasztikus mértékben.

Fotó: 123rf

Lapozz, cikkünk folytatódik!

Oldalak

Lifestyle
Sztárok
Sydney Sweeney nevét idehaza is egyre többen ismerik már, de színészi pályafutásával talán nem is kell tisztában lenni ahhoz, hogy megállapítsuk, egy igazán gyönyörű nőről van szó, aki a tudomány...
Sztárok
Jákob Zoltán és Erdélyi Mónika között elég erős barátság alakult ki az elmúlt időszakban. A milliárdos most egy merész fogadást is bevállalt!
Sztárok
Harry május 8-án Londonba érkezik, arra azonban egyre kevesebb az esély, hogy a királyi család tagjaival találkozik majd - Kamilla például kifejezetten nem vevő a herceg társaságára.