Lifestyle

Egy múzsa élete – Szerelmi háromszögben egy művészóriással

Bár elsőre vonzónak tűnhet bekerülni az egyetemes művészettörténetbe, egy elismert művész hátországának, illetve legfőbb inspirációjának lenni nem könnyű. Az egyik legnagyobb magyar festő, Rippl-Rónai József életének két legfontosabb asszonya az élő példa erre.

Lazarine – „Emberi életem jobbik fele”

Rippl-Rónai József (akkoriban még Rippl József), a modern magyar festészet egyik legismertebb alkotója, 1861-ben született Kaposváron. Családi nyomásra eleinte gyógyszerésznek készült, már húszas éveiben járt, amikor beiratkozott a müncheni művészeti akadémiára – vélhetően ebben az időszakban született egyetlen vér szerinti gyermeke, akinek nevelésében a művész nem vett részt. A müncheni éveket követően Párizsba költözött, ahol Munkácsy Mihály keze alatt tanulta meg a festészet csínját-bínját.

Rippl-Rónai modelljei ekkoriban legtöbbször a párizsi utcákról, illetve kávéházakból kerültek ki – így ismerte meg a kissé férfias külsejű Lazarette Baudriont, aki először művészetében, később pedig a magánéletben is hű társa lett.

Lazarine (ahogyan a művész nevezte) maga is művészeti pályára készült, a festészet közös szenvedély volt a fiatal szerelmesek számára – együtt gondolkodtak, együtt alkottak, együtt háltak.

Lazarine rendkívüli türelemmel, szeretettel és empátiával támogatta a festőt, még akkor is, amikor még fűtetlen szobában, éhesen kellett álomra hajtania a fejét. A pár a századfordulót követően Magyarországra költözött, Budapest és Kaposvár között ingáztak. A környezetváltozás minden bizonnyal nem volt könnyű a mindenét hátrahagyó fiatal nő számára. A párnak saját gyermeke sosem született, 1910-ben azonban magukhoz vették Lazarine elhunyt húgának lányát, akit sajátjukként neveltek fel.

Oldalak

Lifestyle
Sztárok
Majka felesége minden bizonnyal nagyon büszke szexi testvérére, Brigire, aki Hajnihoz hasonlóan szintén édesanya már.
Sztárok
A jordán királyné nemrégiben egy halványrózsaszín blúzt kombinált egy olyan szoknyával, amire most minden nő vágyik.
Sztárok
Bár a herceg nem sokszor ellenkezik édesapjával, aki egyben a királya és parancsolója is, most mégsem ért egyet azzal, amit az uralkodó magával művel.