Home&Design

Fűszernövények, amiket otthon is egyszerűen termeszthetsz

Jön a jó idő, amikor sokkal szívesebben tartózkodunk kint a szabad levegőn. Ha olyan szerencsés vagy, hogy van egy kis zöld területed otthon, akkor használd ki. Itt az ideje a saját fűszerkertnek.

Bazsalikom

A bazsalikom (Ocimum basilicum L.) egy olyan dísz-, fűszer- és gyógynövény, melynek itthon két típusát különböztetjük meg: a kisebb levelű afrikait és a nagyobb levelű dél-európait. A pikáns fűszernövény kellemesnek mondható, de szegfűszegre emlékeztető ízt kölcsönöz. Többféle anyagot tartalmaz, ami kedveltté teszi, ilyen többek között az illóolaj vagy a szaponin.

A meleg és félárnyékos helyet szereti igazán. Barna homoktalajon, magról áprilisban langyos ágyba vessük és május elején 20-30 cm-es távolságra palántázzuk. A virágzó növényt vágjuk le, szárítsuk meg és a leveles hajtásokat morzsoljuk le. Nevelni cserépben, balkonládában, akár a konyhaablakban is tudjuk. A bazsalikom június és szeptember között virágzik. A nyár második felétől nyíló virágok mellett már érett mag is található.

Borsikafű

A borsikafű (Satureja hortensis L.) közeli szomszédaink, az erdélyiek kedvelt fűszernövénye. Ízvilág szempontjából a borsra hasonlít leginkább, ám annál kissé gyengébb. Kesernyés anyagot, illetve illóolajat tartalmaz, ami miatt érdemes vigyázni az adagolásnál, hiszen túl keserűvé is teheti az ételt.

Fényigényes, ám a szárazságot jól tűrő, egyéves növény. Középkötött, löszös jellegű talajon termeszthető, ami megegyezik a majoránna igényeivel, de annál kevesebb öntözéssel is beéri. Magját március végén, trágyázás után, egy-két centiméter mélyen, harminc centiméter sortávolságra vetjük. Sűrű kelés után nyolc-tíz centiméterre ritkítjuk, virágzás idején az alsó elágazásnál vágjuk, szárítás után lemorzsoljuk. A bazsalikomhoz hasonlóan többször is vágható. Szárításhoz többnyire csokrokba kötjük és tövével lefelé felakasztjuk.

Lapozz, cikkünk folytatódik!

Fotó: 123rf

Oldalak

Home&Design
Egészség
Sajnos egyre többen küzdenek különféle ételallergiákkal, néhány közülük viszont egészen meglepő tüneteket is előidézhet.
Lifestyle
Te is olyan vagy, aki ha meglát egy pókot, sikítva kirohan a szobából, de minimum az ájulás szintű félelem és undor kerülget? Most megtudhatod, milyen üzenetet hordoznak a pókok, és a cikk elolvasása...
Fashion&Beauty
Mindannyian tudjuk, hogy az élelmiszerek egy bizonyos idő eltelte után megromlanak és az is természetes számunkra, hogy romlott ételt nem eszünk meg. De gondolkodtál már azon, vajon mennyi idő után...