Lifestyle

Magyar rendezőnő kapott emberi jogi díjat Szarajevóban

A balkáni térség elsőszámú nemzetközi filmfesztiváljának szakmai programjain összesen öt készülő magyar filmet, filmtervet is díjaztak, köztük Szabó Réka "A létezés eufóriája" című dokumentumfilmjét.

Nemzetközi díj

Szabó Réka A létezés eufóriája című dokumentumfilmjét a szarajevói fesztivál nemzetközi zsűrije emberi jogi díjjal (Human Rights Award) méltatta tegnap este. A Tünet Együttes 2015-ben bemutatott táncszínház előadásának próbafolyamatát feldolgozó egészestés film nemrég nagydíjat nyert a Kritikusok Hetén Locarnóban és szeptember 12-től a magyar mozikban is látható lesz. A rendezőnő első egészestés filmje, A létezés eufóriája a Tünet Együttes és a Campfilm koprodukciójában készült.

„Bár ellentmondott a józan észnek, felkértem a 90 éves holokauszt túlélő Fahidi Évát, hogy szeretnék vele egy táncszínházi előadást csinálni. Azt akartam, hogy mindenki lássa őt. Egy duettet képzeltem Emesével, a nála közel 60 évvel fiatalabb táncosnővel. Életem legmeghatározóbb próbafolyamata volt – ezen keresztül szól ez a film a XX. századi történelemről, veszteségekről, a tánc erejéről, az öregedő testről, a szerelemről, egy 60 éven átívelő különleges kapcsolatról, és az élet elfelejtett értékéről” – vallja Szabó Réka, az színházi előadás és a film rendezője.

Lapozz, a cikk folytatódik!

Oldalak

Lifestyle
Sztárok
Nem titok, hogy Katalin és Károly között különösen szoros kapcsolat és kötelék van, azt azonban csak kevesen tudják, hogy Katalin több alkalommal is segített apósának, hogy az uralkodó...
Fashion&Beauty
Pénteken lezajlott a Miss World Hungary válogatója, ahol több száz lány vonult fel a zsűri előtt. A szépségversenyben először vesz részt zsűritagként az egykori szépségkirálynő, Annoni Zita.
Lifestyle