Egészség

Tudtad? Ezért lehet káros a szervezetnek, ha túl sok műanyag palackos vizet iszol

Meglepő eredményre jutott egy friss kutatás.

Tönkreteheti a bélrendszerünket

Amerikai tudósok szerint a műanyag palackokban található egyes anyagok szerepet játszanak a bélbetegségek létrejöttében.

Az ún. biszfenol A (röviden BpA) a műanyaggyártásban használt egyik legnépszerűbb adalékanyag, melyet világszerte több millió tonnás mennyiségben állítanak elő évente. Mindemellett az emberi szervezetre gyakorolt számtalan negatív hatása is közismert. A Texas A&M Egyetem kutatócsapata nemrég publikált kutatásában úgy találta, hogy a polikarbonát-palackok gyártása során használt BpA hatására bélrendszerünk aminosav-anyagcseréjének működése megváltozhat, ami elősegíti pl. a gyulladásos bélbetegség (IBS) kialakulását – írja a Professor Health.

Még nincs vége, lapozz!

Oldalak

Egészség
Sztárok
A tavaly hatalmas sikert aratott, telt házas arénakoncert után a világhírű zongoraművész és zeneszerző, Péter Bence 2024. december 7-én ismét az MVM Dome színpadán kápráztatja el közönségét.
Lifestyle
A szaglás és a szervezet védekező rendszerének depresszióval való kapcsolatát mutatták ki a Semmelweis Egyetem szakértői – írja az MTI az intézmény közleménye alapján.
Utazás
2023 októberében startolt el a NASA Psyche küldetése, mely már csak azért is figyelemreméltó, mert a program keretében a szakemberek egy teljesen új kommunikációs rendszert is teszteltek.