Életet menthetnek! Egyszerű szűrővizsgálatok, amiket évente ajánlott elvégeztetni

Bár az egészségtudatos életmód, a rendszeres mozgás és a tudatos táplálkozás szerencsére egyre inkább a mindennapjaink részévé válik, még mindig nagyon sokan feledkeznek meg az egészségügyi szűrővizsgálatok fontosságáról. Annak ellenére, hogy egy tíz perces fájdalommentes vizsgálat akár az életünket is megmentheti hosszútávon, az emberi kreativitás nem ismer határokat, ha kifogások gyártásáról van szó. Íme tehát néhány meggyőző érv olyan szűrővizsgálatok mellett, amiket érdemes évente elvégeztetnünk.

Csontsűrűségmérés

Magyarországon közel egymillióan szenvednek csontritkulásban, pedig egy kis odafigyeléssel és 50 éves kor fölött rendszeres röntgenvizsgálattal megelőzhető a néma kór, melynek tünetei sajnos sokáig egyáltalán nem észlelhetőek. A betegség kialakulásának esélyét legnagyobb mértékben húszas éveinkben folytatott életmódunk befolyásolja, mivel ekkor még aktívan épülnek csontjaink, így helyes táplálkozással és rendszeres mozgással sokat tehetünk a megelőzésért. A csontsűrűség mérésére egyébként rendkívül korszerű módszerek állnak rendelkezésre, amelyek fájdalommentesek, mindössze néhány percet vesznek igénybe és alkalmasak akár a betegség korai kimutatására is.

Asztma szűrés

Az asztma kialakulása a legtöbb esetben valamilyen allergiából indul, a legtöbben főleg a porra, a pollenre, illetve az állatszőrökre allergiásak. Furcsa lehet, de nagyon sokan még csak nem is sejtik, hogy a nehéz légzés vagy a fulladás hátterében nem allergia, hanem már asztmás tünetek állnak. Ezek legfőbb oka a tüdőbe vezető légutak gyulladása, ami miatt beszűkülnek a légutak és ezért válik nehézzé a légzés, illetve ezért alakul ki a fulladás érzése is. Fontos, hogy minél korábban ismerjük fel a betegséget, így a tünetek súlyossága a továbbiakban jó eséllyel minimalizálható. Az asztmaszűrés során lehetőség van egy egyszerű orvosi és légzésfunkciós vizsgálattal megbizonyosodni egy esetleges asztma fennállásáról.

Koleszterinszint-mérés

A koleszterin felelős a sejtfal rugalmasságáért, és többféle hormon alapanyaga. A szervezet önmagának megtermeli azt a mennyiséget, amire szüksége van, de táplálkozás útján is bevihetjük a szervezetünkbe. Ezért, ha nem figyelünk kellően az étrendünkre, megnövekedhet a koleszterinszintünk, ami érelmeszedéshez, trombózishoz vagy akár agyvérzéshez is vezethet. A koleszterin rendszeres szűrése éppen ezért rendkívül fontos, mivel a magas koleszterinszint hosszú éveken keresztül tünetek nélkül okoz súlyos elváltozásokat. A szűrés viszont gyors és egyszerű, ráadásul perceken belül információt nyújt a vér koleszterinszintjéről.

Prosztata (PSA) szűrés

A prosztatarák a férfiak daganatos halálozásának első három leggyakoribb oka között szerepel, pedig az idejében felismert betegség jó eséllyel megszelídíthető, kezelhető. Mivel maga a betegség korai, még gyógyítható szakaszában nem ad tüneteket, a PSA (prosztata specifikus antigén) értékének meghatározása nagy segítséget jelent a prosztatarák korai felismerésében. Mivel a prosztatarák, de a prosztata jóindulatú megnagyobbodása is elsősorban az idősebb férfiakat érinti, ezért az urológiai szakorvosi ellenőrző vizsgálat 50 év felett kiemelten ajánlott.

Richter Egészségváros program (x)

Jó ha tudod, hogy az egészségtudatosságot és prevenciót népszerűsítő kezdeményezés keretében a fenti szűréseket ingyenesen vehetjük igénybe, ha kilátogatunk a Richter Egészségváros tavaszi rendezvényeire. Színes családi programokkal várnak minket, találkozhatunk Rudolf Péterrel, Szily Nórával, Abaházi Csabával és Béres Alexandrával, illetve részt vehetünk a Katus Attila tornáján is. Bővebb információ: www.egeszsegvaros.hu​

Fotók: 123rf.com

Oldalak

Utazás
Mutatjuk, milyen időjárás vár ránk április utolsó, illetve május első napjaiban.
Lifestyle
A fogyókúrák és diéták világa mindig is kihívást jelentett azoknak, akik egészségesen szeretnének élni és testsúlyukat kontrollálni. Egy friss kutatás azonban érdekes perspektívát kínál a reggeli...
Lifestyle
A mosás legtöbbünknek nem kifejezetten tartozik kedvenc elfoglaltságaink közé, a mosókapszulák viszont jelentősen egyszerűbbé teszik a dolgunkat. Mielőtt viszont mosókapszulákat vásárolnál, érdemes...