Recept

Egy kalóriamentes édesítő - Cukorbetegek is bátran fogyaszthatják

A Közép- és Dél-Amerikában őshonos sztívia, amit az ott élő indiánok már 200 éve használnak édesítésre, igazi szupersztár a növények között, hiszen több pozitív hatása is van az emberi szervezetre. Leginkább édesítésre alkalmas, mert a leveleiből készült kivonat akár 200-300-szor édesebb lehet a cukornál. Ráadásul kalória- és szénhidráttartalma is gyakorlatilag nulla, emiatt különösen ajánlott fogyókúrázóknak és cukorbetegeknek.

Sütéshez és főzéshez is jól használható

Video Kiemelkedő női teljesítmények, neves sztárvendégek - Hetedszer ünnepeltük az Inspiráló Nőket

Az intenzív édes ízt biztosító glikozidok mellett többek között vas, foszfor, kalcium, magnézium, cink, valamint A- és C-vitamin is található a leveleiben. A magyarul jázminpakócaként ismert növényből por, tabletta, oldat, kivonat vagy őrlemény készülhet, amelyek mind kiválóak édesítésre, a szárított sztívialevelet pedig elsősorban teakészítésre használják. További előnye, hogy a sztívia nem hőérzékeny, ezért sütéshez és főzéshez is jól használható.

Mire használhatjuk, és hogyan adagoljuk?

Ha a cukrot részben vagy egészben szeretnénk helyettesíteni sztíviával, akkor – figyelembe véve a használt sztíviakészítmény csomagolásán található adagolási javaslatot – érdemes egy kicsit kísérletezni az édességével. Általánosságban nem lehet pontosan meghatározni, hogy az egyik vagy másik készítmény mennyire édes. A sztíviapor akár 200-300-szor is édesebb lehet a cukornál, ezért nagyon kis mennyiség szükséges belőle. Egy evőkanál cukor körülbelül ¼ teáskanál sztíviapornak felel meg, egy teáskanálnyi cukrot pedig csupán egy csipetnyi sztíviapor helyettesíthet. Ha például kávénkat vagy teánkat szeretnénk sztíviával édesíteni, érdemes a porból oldatot készíteni: tegyünk egy teáskanál sztíviaport három evőkanál tisztított vízbe és öntsük olyan tartóba, amelyből cseppenként adagolhatjuk.

A sztíviát használhatjuk italok (kávé, tea, limonádé) édesítésére, helyettesíthetjük vele a cukrot süteményekben, krémekben, öntetekben. Természetesen az élelmiszeripar is használja, hiszen 2011 végén az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság engedélyezte, így az Európai Unió országaiban is lehetővé vált a sztíviával édesített termékek, pl. üdítők bevezetése, amelyeket így csökkentett cukortartalommal fogyaszthatunk. Az élelmiszerekben, illetve asztali édesítőszerekben E960 kódszám alatt találkozhatunk vele. Újdonságként a tavalyi év végén egy új sztíviaösszetevőt engedélyeztek az Európai Unióban. A Reb M újszerűsége abban áll, hogy utóíze kevésbé kesernyés, amivel új távlatokat nyithat az édesítő alkalmazása előtt és új rajongókat szerezhet a sztíviának.

A sztívia további előnyeiről a következő odalon olvashatsz!

Fotó: guiltfreefoodguide.com

Oldalak

Recept
Lifestyle
Szakemberek szerint a valódi boldogság nem a külső körülményeken, hanem a tudatos döntéseken, a lelki egyensúlyon és az önmagunkhoz való kapcsolódáson múlik. Vannak szokások, amik minden igazán...
Fashion&Beauty
A helyileg használt bőrápolók tényleg befolyásolják a bőröd tartósságát, de ugyanígy hatnak a mindennapi szokásaid is. Hogy mit eszel, mennyit alszol (és milyen minőségű az az alvás), valamint a...
Lifestyle
Sztárok
A 31 éves énekesnő, két gyermeke születése után elhatározta, hogy egészségét a legmagasabb szintre emeli, lenyűgöző, közel 30 kilós súlycsökkenésen van túl. Bár a sztár állítása szerint soha nem...
Sztárok
A foci-legenda és a modell szerelme az évtizedek során csak mélyült.
Home&Design
Kis hely, nagy hatás – így alakítsd ki álomkonyhádat, ahol minden négyzetcentiméter számít.