Recept

Mákos és diós bejgli - A legjobb recept

Időben el kell kezdenünk a karácsonyi sütemények készítését, hiszen pikk-pakk itt a szenteste! Ha még a sütésre nem is, de a legjobb receptek összegyűjtésére már most koncentrálhatunk. Cikkünkben máris megmutatjuk a legjobb bejgli receptet!

A tésztához a lisztet, a margarint, a zsírt, a porcukrot és a sót elmorzsoljuk, majd 1,5 deciliter langyos tejet és egy egész tojást hozzáadunk és kidolgozzuk. Ezután fél deciliter langyos tejben 1 dkg élesztőt felfuttatunk és szintén hozzáöntjük a tésztához, majd 2 óra hosszára hidegen pihentetjük. Ez a lépés fontos, hiszen ettől lesz szép, márványos külseje. Ezalatt elkészítjük a töltelékeket. A mák töltelék elkészítéséhez a porcukorból és a vízből szirupot főzünk, majd ezt ráöntjük a mákra és a citrom reszelt héjával ízesítjük. Ha diósra vágyunk, a megadott porcukor és víz mennyiségből szintén szirupot főzünk, hozzáadjuk a dióhoz és 2 csomag vaníliás cukorral elkeverjük. Két óra elteltével 6 egyenlő részre osztjuk a tésztát és téglalap alakúra nyújtjuk. Megkenjük a töltelékkel és összetekerjük. A rúd végeit hajtsuk vissza, hogy sütés közben ne folyjon ki a töltelék. A tekercseket gyengén zsírozott (vagy sütőpapírral bélelt) tepsib

Video Itt a nagy 2026-os szerelmi horoszkóp: érzelmi áttörések éve jön

Hozzávalók (3 mákos, 3 diós rúd)

  • 1 kg liszt
  • 20 dkg margarin
  • 15 dkg zsír
  • 8 dkg porcukor
  • 1 tk só
  • 2 dl tej
  • 2 tojás

Mák töltelékhez

  • ½ kg mák
  • 26 dkg porcukor
  • 2,5 dl víz
  • 2 citrom reszelt héjja

Dió töltelékhez

  • ½ kg dió
  • 22 dkg porcukor
  • 2 dl víz
  • 2 csomag vaníliás cukor

Elkészítés

A tésztához a lisztet, a margarint, a zsírt, a porcukrot és a sót elmorzsoljuk, majd 1,5 deciliter langyos tejet és egy egész tojást hozzáadunk és kidolgozzuk. Ezután fél deciliter langyos tejben 1 dkg élesztőt felfuttatunk és szintén hozzáöntjük a tésztához, majd 2 óra hosszára hidegen pihentetjük. Ez a lépés fontos, hiszen ettől lesz szép, márványos külseje. Ezalatt elkészítjük a töltelékeket. A mák töltelék elkészítéséhez a porcukorból és a vízből szirupot főzünk, majd ezt ráöntjük a mákra és a citrom reszelt héjával ízesítjük. Ha diósra vágyunk, a megadott porcukor és víz mennyiségből szintén szirupot főzünk, hozzáadjuk a dióhoz és 2 csomag vaníliás cukorral elkeverjük. Két óra elteltével 6 egyenlő részre osztjuk a tésztát és téglalap alakúra nyújtjuk. Megkenjük a töltelékkel és összetekerjük. A rúd végeit hajtsuk vissza, hogy sütés közben ne folyjon ki a töltelék. A tekercseket gyengén zsírozott (vagy sütőpapírral bélelt) tepsibe helyezzük, nem túl közel egymáshoz. Egész tojással megkenjünk a rudakat és fél órára meleg helyre tesszük, majd még egyszer megkenjük tojással és hidegre tesszük addig, amíg a tojás meg nem szárad. Ezután villával megszurkáljuk a tetejét és előmelegített sütőben, mérsékelt hőfokon, kb. fél óra alatt készre sütjük.

Ha neked is tetszett a karácsonyi bejgli receptje, nyomj egy lájkot, vagy oszd meg másokkal is.

Fotó: friedmanncukraszda.hu

Oldalak

Recept
Sztárok
Több mint húsz év telt el Angelina Jolie és Billy Bob Thornton botrányoktól övezett házassága óta, ám a színész ma sem fogja vissza magát, ha egykori feleségéről van szó.
Fashion&Beauty
A ragyogó, makulátlan bőr ígérete sokakat csábít arra, hogy egyszerre több hatóanyagot kenjenek magukra – pedig a túl sok jó is árthat.
Fashion&Beauty
Ha úgy érzed, a bőröd elvesztette a fényét, megjelentek a sötétebb foltok, vagy egyszerűen csak hiányzik az a „friss ragyogás”, amire mindenki vágyik, van egy egyszerű megoldás: a C-vitamin.
Sztárok
Kevés arc ivódott be annyira egy egész generáció emlékezetébe, mint a Kinder csoki csomagolásán mosolygó kisfiúé – pedig a gyerekkori portré mögött álló Matteo Farneti mára felnőtt férfi lett.
Lifestyle
Növényt ültetni, gondozni és nevelhetni szép dolog, és több szempontból hasznos is. Azt viszont nem mondanánk, hogy mindig egyszerű feladat, hiszen sokszor előfordul, hogy hiába igyekszünk életben...