Az aranygyapjú földjén, avagy csodálatos Grúzia!

Alig egy hete jöttem haza Grúziából, de még mindig a hatása alatt vagyok. Egy tanulmányútra való meghívás érkezett nemrég a szerkesztőségünkbe, aminek természetesen örömmel tettem eleget. Ennek köszönhetően csöppentem bele ebbe a csodavilágba, amiről meggyőződésem, hogy egyszer mindenkinek látnia kell.

Távol a valóságtól

Grúzia egy mesevilág, mégis valahol nagyon realisztikus. Az ország az utóbbi években gyors fejlődésnek indult, ami leginkább a nagyvárosokban tapasztalható folyamatos építkezéseknek és felújításoknak köszönhető. A városok kisebb utcáin sétálva azonban még mindig pálmafákkal szegélyezett, többgenerációs lakásokkal találkozhatunk, melyek előtt öregek sakkoznak, vagy épp malmoznak, a téren pedig kamaszok rúgják a bőrt, vagy táncolnak.

A nyugati országrészben a Fekete-tenger közelsége nyáron sok turistát vonz, (június közepén kezdődik az igazi szezon), de Batumi csodaszép sétánya egész évben vonzza a látogatókat. A Kaukázusok által szegélyezett ország azonban nem csak a tengernek köszönheti vonzerejét, hiszen a hegyekben csodálatos vízeséssekkel és cseppkőbarlangokkal is találkozhatunk.

Legendák földjén

Bár a grúzok igen vallásosak (ortodox-keresztények), szinte mindenre van egy legendájuk és ezekhez ragaszkodnak is. A legismertebb ezek közül az Aranygyapjúé, amely szerint az argonauták az ősi időkben Volosz kikötőjéből hajóztak ki, hogy megkeressék a Poszeidón és Theophané nászából született aranyszőrű kos lenyúzott bőrét, a Kolkhiszt védő aranygyapjút. Végül szörnyeket és ellenséges királyokat is legyőzve Grúzia történelmi régiójában, a hegyvidéki Szvanétiában sikerült is megszerezniük a kincset.

És hogy mindebből mi lehet igaz? Grúzia és Örményország gyors folyású hegyi patakjaiban, folyóiban még ma is úgy mossák az aranyat, mint (vélhetőleg) 3300 éve, az argonauták kalandja idején: gyapjasnak meghagyott birkabőrt merítenek a vízbe, és a szőrszálakra tapadt aranyszemcséket szedegetik össze.

Oldalak

Fashion&Beauty
Mindannyian tudjuk, hogy az élelmiszerek egy bizonyos idő eltelte után megromlanak és az is természetes számunkra, hogy romlott ételt nem eszünk meg. De gondolkodtál már azon, vajon mennyi idő után...
Egészség
Rengeteg rémisztő történetről lehet hallani a szívrohamokról és annak igencsak meglepő, kevesek által ismert tüneteiről. Akad közül egy, melyről egészen biztos, hogy eddig még te sem hallottál.
Lifestyle