Időskori szürkehályog? Így tehetsz ellene!

Az időskori makuladegeneráció és szürkehályog megbetegedések ellen a megelőzés jelenti az első védelmi vonalat. Ezek a betegségek jelenleg több, mint 350 millió embert érintenek vilgszerte és számuk az elkövetkező 30 évben a népesség öregedésével akár meg is duplázódhat. Az Essilor, a világ vezető optikai vállalata a Crizal Prevencia szemüveglencse segítségével veszi fel a szürkehályog elleni küzdelmet, amely kifejezetten a káros kék fény és az UV sugárzás ellen nyújt védelmet. (x)

Kiemelkedő felfedezés

A párizsi Institut de la Vision egyike Európa legnagyobb látással és a látás egészségével foglalkozó kutatóközpontjainak. Az Essilor és az Intézet egy 4 éven át tartó kutatóprogram keretében vizsgálta a különböző fénysugarak szemre gyakorolt hatásait. E kutatásnak köszönhetően ma már nagy pontossággal meg tudják határozni a látható fény spektrumának azt a részét, amely ártalmas a retina sejtjeire. A nap és különböző mesterséges fényforrások (LED lámpák, számítógépek, okostelefonok) által kibocsátott kék fény jótékony hatással van az emberi szervezetre, különösen annak belső biológiai órájára.

Ugyanakkor nem mindegy, hogy ennek a kék fénynek mely része érinti a szemet, hiszen bizonyos hullámhossza kifejezetten káros is lehet látásunkra. Azért, hogy meghatározzák a spektrumnak azt a részét, ami károsítja az emberi retinát, a kutatócsoport egy teljesen új protokollt fejlesztett ki: a retina sejteken végzett (in vitro) tesztet. Ez az optikai iparban egyedülálló eljárás tette lehetővé annak felfedezését, hogy a retina sejtjeire a kék fény tartományának a 415 és 455 nm közötti hullámhosszúságú része a legkárosabb.

Az időskori szürkehályog kockázata is csökkenthető

Az Essilor által kifejlesztett Crizal Prevencia szemüveglencsék kiszűrik azokat a hullámhosszú fénysugarakat, melyek a retinasejtek elváltozásáért felelősek, miközben a kék fény jótékony hatású sugarait átengedik. Mindezt a Light Scan technológia segítségével sikerült elérni, mely a fény szűrését szelektíven végzi. A kék fény jótékony sugarait átengedi, viszont kiszűri a káros kék és ibolya sugárzást, melyek az időskori makuladegeneráció kialakulásához vezethetnek. Ezenfelül véd a szürkehályog megbetegedések egyik legfőbb okozójától, az UV sugárzástól is, miközben pedig a szemüveglencse tökéletesen átlátszó marad.

3,2 milliárd ember érintett világszerte

A visszafordíthatatlan szembetegségekkel vívott harc az egész populációt érinti, de legjobban azt az 1,3 milliárd gyermeket, akik sokkal érzékenyebbek a kék fényre és az UV sugárzásra. Gyerekkorban a szem védelme alacsonyabb mértékű, ezért minden látható fényt és az UV sugárzás nagy részét is átengedi a retináig. Ezenfelül körülbelül 1,9 milliárd 45 év feletti felnőttet is érint a kérdés, esetükben az idő múlásával a szem védekezőképessége is fokozatosan csökken.

Fotó: blo.cyworld.com, med.stanford.eu

Oldalak

Sztárok
Ha ez nem lett volna elég, Megyeri Csillát és Puskás-Dallos Petit majdnem letojta egy galamb a körbejáráson. Még el sem indult a műsor, de már folyik az élet a luxusbörtönben.
Sztárok
Egy királyi szakértő szerint Katalin nővérére, Pippa Middletonra különleges feladat várhat, amikor a trónörökös feleségéből királyné lesz.
Fashion&Beauty
Meryl Streep nemcsak tehetséges színésznő, de igazi stílusikon is egyben, aki a hetedik X felett is képes lenyűgözni mindenkit.