Döntött a szakma! Elfogadhatatlan a bazális implantátumok hazai alkalmazása

Szakmailag elfogadhatatlan a bazális fogászati implantátumok alkalmazása - mondja ki állásfoglalásában a Szakmai Kollégium Fog és Szájbetegségek Tagozata és Tanácsa. A szakma határozott fellépésre azért volt szükség, mert a szabályozás kiskapuit kihasználva tömegesen alkalmazták a hibás módszert. A döntés eredményeként a bazális implantációt hamarosan sem hirdetni sem alkalmazni nem lehet - addig azonban nagyon fontos a közvélemény figyelmének felhívása!

Nem felelnek meg a korszerű implantológiai alapelveknek

„A bazális implantátumok szakmai háttere és tudományos dokumentációja is sok szempontból nem mondható hitelesnek”- olvasható a hivatalos szakmai állásfoglalásban, mely arra is kitér, hogy nincsenek objektív és elfogulatlan vizsgálati eredmények, melyek alátámasztanák a gyártó és a forgalmazók által hangoztatott előnyöket. A Szakmai Kollégium arra is rávilágít, hogy a bazális fogászati implantátumok nem felelnek meg a korszerű, modern implantológia alapelveinek.

Tetszik az oldal?
Nyomj itt egy nagy
Tetszik-et és gyere
máskor is!
A módszert Nyugat-Európában sehol nem alkalmazzák, mert nem felel meg a legelemibb szakmai szabályoknak sem. Hazánkban a szakma tiltakozása ellenére, a szabályozás hiányosságai miatt terjedhetett el. Ehhez hozzájárult a fogorvosok egy részének tájékozatlansága a bazális implantátumokkal kapcsolatban, valamint az alacsony ár – melyért később súlyos árat fizetnek a betegek.

Mitől más a bazális implantációs technika?

A hagyományos implantológiai módszerrel a hiányzó fog helyére, annak tengelyének megfelelően a csontba ültetett korszerű implantátumot a csontsejtek három-négy hónap alatt mereven rögzítik, majd erre kerül rögzítésre az implantátum fej és a fogpótlás.

Ezzel szemben a bazális implantátumokat a csont kemény, úgynevezett kortikális részében, olykor vízszintesen ültetik be, és azonnal terhelni kezdik. A bazális rendszerek gyakran talppal rendelkeznek, metszetben fordított T-formájúak és - alakjukból adódóan - nem csak hosszanti, hanem vízszintes irányban is rögzülnek.

Felszívódik a csont

„A legnagyobb problémát az jelenti ezeknél az eseteknél, hogy a beültetett implantátum körül teljesen felszívódik a csont. A nagyon vékony, keskeny állcsontba beerőltetett rendszereknél a terhelés következtében a még meglévő, rendelkezésre álló csont is megsemmisül. Így az elvégzett beavatkozás pont az ellen hat, amelyen eredetileg segíteni kellene”- hívja fel a figyelmet Dr. Czinkóczky Béla, szájsebész.

Azzal, hogy a Szakmai Kollégium szakmailag elfogadhatatlannak nyilvánította a „bazális” implantátumok alkalmazását, megvalósulhat a hazai implantológus szakma törekvése, hogy a páciensek ne találkozhassanak a rendelőkben az ilyen típusú rendszerekkel. Azonban ez időbe telik.

Oldalak

Lifestyle
Valószínűleg neked is van épp otthon abból az élelmiszerből egy kevés, amit ha a vágott virágok közé teszel a vázában lévő vízbe, akár több héten át is élvezheted a gyönyörű anyák napi növények...
Egészség
Ha te sem szeretnéd idő előtt elveszíteni szellemi frissességedet és agyi jólétedet, akkor jobban teszed, ha kerülöd ezeket az egyszerű és sokszor ártalmatlannak tűnő mindennapi szokásokat.
Lifestyle
Az ágyunk szent hely. Egy hely, ahol alszunk, ahol kipihenhetjük a fárasztó hétköznapokat és ahol a hétvégék nagy részét henyéléssel tölthetjük. Nem szabadna olyan helynek lennie, ahol te és a párod...