Óriási megtiszteltetés - Díjat nyert az On the Spot

S. Takács András és Cseke Eszter, az M1-en látható On the Spot című dokumentumfilm-sorozat készítői az 53. Monte-carlói Arany Nimfa televíziós fesztiválon Monte-Carlóban 2013. június 13-án. Az On the Spot gázai filmje elnyerte a fesztivál dokumentumfilmes kategóriájának nagydíját, az Arany Nimfát.

Gratulálunk!

A Monte-Carlói Televíziós Fesztiválon az M1-en látható On The Spot gázai filmje nyerte a Dokumentumfilm kategória nagydíját, az Arany Nimfát. Cseke Eszter és S. Takács András műsora olyan nagy tévétársaságok legkiemelkedőbb produkcióit utasította maga mögé a versenyben, mint a BBC, a ZDF vagy az Al Jazeera. Monte-Carlóban több mint 30 éve nem kapott Arany Nimfát magyar riportfilm.

A gázai film az MTVA megrendelésére készült az „On The Spot: Harcosok” szériában. Eredetileg a Gázát irányító Hamasz elnyomó rendszeréről akartak forgatni, de a második napon egy fegyveres konfliktus kellős közepén találták magukat. A film egy személyes történeten keresztül mutatja be a legutóbbi izraeli-gázai harcokat, a szenvedéstől a gyűlölet születéséig, szokatlanul közelről.

Tetszik az oldal?
Nyomj itt egy nagy
Tetszik-et és gyere
máskor is!
Cseke Eszter és S. Takács András dokumentumfilm sorozata ötödik éve látható a képernyőn. Legelső filmjüket szintén Gázában forgatták, még egyetemistaként. Azóta 36 filmet készítettek, de megmaradtak a kiskamerás módszernél: a terepen csak ketten dolgoznak, stáb nélkül, hogy minél közelebb kerüljenek szereplőikhez és történeteikhez, akár johannesburgi gengszterekkel forgatnak, akár az ENSZ-főtitkárral az Északi-sarkkörön.

Az elmúlt években külföldön is felfedezték Cseke és S. Takács munkáját, tavaly Karlovy Varyban kapták meg a Tourfilm Festival különdíját az „On The Spot: Törzsek” szériáért, előtte pedig burmai riportjukért Press Freedom Awardot adott át nekik az Európa Tanács Strasbourgban. Az Arany Nimfához Albert herceg személyesen gratulált a magyar filmeseknek Monte-Carlóban, akik épp az ötödik On The Spot-évad forgatását szakították meg, hogy átvehessék Európa legrangosabb televíziós elismerését. A herceg előző este koktélpartira hívta Cseke Esztert és S. Takács Andrást a monacói palotába a többi jelölttel együtt, a gála után pedig együtt vacsoráztak.

Olvassátok el Andrással és Eszterrel készített interjúnkat!

Forrás: MTI; MTVA
Fotó:
filmtekercs.hu; MTVA

Oldalak

Utazás
A NASA mindig látványos videókat szokott készíteni az embereknek. Most ismét olyan témát vettek elő, ami mindenkit érdekel.
Lifestyle
A Magyar Nemzeti Bank nem totojázott, és be is vezette az új pénzérméket. Valóban gyönyörűen néznek ki!
Sztárok
Till Attila és Korpás Krisztina mindig bizonyítják, hogy létezik hosszú távú szerelem. Eszméletlen, hogy milyen régóta vannak együtt.