Stresszes vagy? Íme, 5 kiváló stresszűző és nyugtató hatású gyógynövény

A természetben számos olyan gyógynövényt találhatunk, amelyek rengeteg területen hasznosíthatóak a szervezetünk számára. A stressz kortól és nemtől független bármikor jelentkezhet, ami meghatározza a mindennapi tevékenységünket, és annak eredményét is. Íme, néhány növény, amely kiválóan oldja a feszültséget!

Orbáncfű

Megtalálható benne a xanon nevű hatóanyag, ami az idegrendszert stimulálja, így a depressziós tünetekre jótékonyan hat. Ezenkívül még a népi gyógyászatban égéséi sérülésekre és nehezen gyógyuló sebekre is használják.

Fogyasztása: A növény felső virágos hajtásáából készült tea formájában.

Citromfű

Tetszik az oldal?
Nyomj itt egy nagy
Tetszik-et és gyere
máskor is!
A természetgyógyászatban az egyik legrégebb óta ismert gyógynövény. Nyugtató és stresszoldó hatású a növényben található illóolajoknak köszönhetően. A teát a leveléből készítik el, melynek fogyasztása nyugtató hatású.

Fogyasztása: A citromfű levelei frissen vagy szárítva használhatók elsősorban a belőle készült tea formájában.

Levendula

A központi idegrendszerre nyugtatóan hat a belőle készült tea fogyasztása során. A benne található olaj a központi idegrendszerre fejti ki hatását. Ha feszültek vagyunk, fogyasztásának segítségével az izomfájdalmak és izomgörcsök rövid időn belül enyhülni fognak.

Fogyasztása: Gyógyászati célból felhasználhatjuk a friss növényt, illetve annak töretét, kipréselt nedvét, tinktúráját, vagy a vízgőzdesztillációval kinyert illóolajat, illetve a szárított növényt áztatmány, forrázat, füst és porított formában.

Kamilla

Oldja a feszültséget, idegerősítő, nőknek különösen javasolt a kamillából készült tea fogyasztása menstruáció idején, ugyanis a menstruációs fájdalmakat is enyhíti, mert az izmokat ellazítja.

Fogyasztása: Tea és a belőle készült olaj formájában.

Galagonya

A stresszoldásban jelentőse szerepet tölt be, a kutatások kimutatták, hogy szíverősítő, és szívnyugtató hatású. A galagonyában lévő flavoinok - hiperozid és vitexin - javítják a szív oxigénellátását.

Fogyasztása: A növény virágos leveles ágvégét, hajtásvégét használják gyógyászati célra.

A stresszes életmód hosszútávon nem egészséges, különböző betegségek kialakulásához vezethet, az immunrendszert legyengítheti, és mentális problémákhoz is vezethet, ezért fontos, hogy a stresszt megfelelően kezeljük, vagy ha lehet, akkor próbáljuk elkerülni.

Oldalak

Sztárok
Már régóta foglalkoztatja a rajongókat, hogy mégis mi lehet az oka annak, hogy ezer éve látták utoljára Victoria Beckham gyönyörű mosolyát.
Sztárok
Ami Eva Longoriával és férjével José Bastónnal történt, az szerelem volt második látásra.
Lifestyle
Felejtsd el a drága zsíroldókat és az órákig tartó súrolást. Olvass tovább, ezentúl csak így fogod takarítani a mikrót!