Egészség

Ne mondj le a tésztáról - Amit a tésztafogyasztásról tudnod kell

Magyarország kifejezetten a tésztafogyasztó országok közé tartozik. Rengeteg étel alapja a különböző formájú és ízű tészta, nem meglepő tehát, hogy az egyik legfontosabb élelmiszerünk közé tartozik. A tésztafogyasztással kapcsolatban azonban számos tévhit alakult ki, sokan hízlalónak tartják és egészségtelennek, ez azonban nem egészen így van.

Mit tartalmaz a tészta?

A boltokban kapható csomagolt száraztészták alapanyagai: tojás, gabonafélék és víz. Minél több tojást tartalmaz a tészta, annál nagyobb a vitamintartalma. A tésztában megtalálható többek között a B1-, a B2-, a B6-, az A- és az E-vitamin is. Ásványi anyagok közül pedig foszfort, kalciumot, kaliumot, magnéziumot tartalmaz. Egy igazi fehérjeforrás tehát, mely ezeken túl tartalmazza az összes olyan aminósavat is, ami a szervezet egészséges működéséhez nélkülözhetetlen.

A fogyasztásról

Video Itt a nagy 2026-os szerelmi horoszkóp: érzelmi áttörések éve jön

Tetszik az oldal?
Nyomj itt egy nagy
Tetszik-et és gyere
máskor is!
A tészta fogyasztását nagyban meghatározza az, hogy milyen feltét kerül rá. Tehetünk rá különféle zöldségeket - például kukoricát, paradicsomot, paprikát, csicseriborsót, zöldborsót, zöldbabot - és még számos további zöldség közül választhatunk. Ha ízesítésre gyógynövényeket használunk - mondjuk bazsalikomot vagy petrezselymet - akkor még tovább fokozhatjuk az egészséges étel ízét, arról nem is beszélve, ha olyan olajak képezik az adott étel alapját, amelyek esszenciális zsírsavat tartalmaznak.

A tésztát különböző salátákkal együtt elkeverve is fogyaszthatjuk, ami alacsony kalóriatartalmú és egyben laktató is. Ami a húsokat illeti: tehetünk rá sovány húsokat is, például halat, amelynek rendkívül magas a fehérjetartalma, a kalóriatartalma viszont alacsony. Vagy csirkemellet, sonkát és a pörkölt alapanyagaként szolgáló sertés vagy marhahúst.

Tudtad?

A tészta, amikor megvásároljuk, és még száraz formában áll rendelkezésünkre, akkor 10dkg körülbelül 350 kalóriát tartalmaz, ám miután kifőztük vízben, a kalóriatartalma csupán 100-200 kcal lesz.
A tésztának számos fajtája létezik, ezért függ az ételektől is, hogy mikor melyikre van szükségünk. A könnyebb tésztákat olyan ételekhez használjuk, amelyek nagy mennyiségben tartalmaznak mártást, a nehezebb tésztákat pedig sűrűbb állagú mártásokhoz javasoljuk.

A spagettitészta a bolognai és a sonkás tészta egyik alapanyaga, de lehet akár a makarónié is, de az utóbbira kaphatunk külön makarónitésztát is. Húsleveshez pedig a sokak által csigatésztát vagy cérnametéltet tálalhatjuk.
A tészta számos étel alapanyaga lehet, arra kell csak odafigyelnünk, hogy megfelelő mértékben és visszafogott rendszerességgel fogyasszuk. A boltokban rendkívül széles választékban kapható: durum, száraz, csiga, orsó, kályha, szóval mindenki megtalálhatja a számára megfelelőt.

Oldalak

Egészség
Sztárok
Charlène hercegné bizonyosan nagyon büszke bájos kislányára, Gabriellára, aki az éves karácsonyi ajándékozáson vonzott magára minden tekintetet ragyogó megjelenésével.
Utazás
A legújabb előrejelzések alapján sajnos kijelenthetjük, hogy a karácsony előtti napok időjárása sem hoz békét és nyugalmat. Máris mutatjuk, milyen meteorológiai jelenségek keserítik majd meg az ünnep...
Lifestyle
A Szűz jegy szülötteinek most nagyobb szükségük van analitikai képességeikre, mint valaha, ugyanis a szerelmi életükben őket is könnyen megtévesztheti a felszín. Az egészség terén a sport, míg a...
Lifestyle
Gyerekként sokan toltuk félre a tányéron, ma viszont a szakértők egészen másképp beszélnek róla. Lehet, hogy eddig teljesen félreismertük?
Home&Design
Több mint harminc év kellett hozzá, de a nézők végre kiszúrták azt, ami eddig végig ott volt a szemük előtt. És most már nincs visszaút.
Lifestyle
Gondoltad volna, hogy egyes élelmiszerek esetében jobb döntés, ha friss helyett fagyasztottat választasz? Pedig több táplálkozási szakértő is erre esküszik!