Élénkítenek és egészségesek - 5 teaféle kávé helyett

Aki nem szereti a kávét, de gyakran küzd fáradtsággal, az könnyen pótolhatja a koffeint valamilyen gyógyteával. Viszont aki sok kávét iszik, annak is érdemes átszokni ezekre az alternatív megoldást jelentő élénkítőkre. A kávéval ellentétben ugyanis a teák – egy-két méregerős keveréket kivéve – nem emelik a vérnyomást, sőt, néhány áldásos hatásuk is ismert. Összegyűjtöttük az 5 legjobbat.

Fekete
A fekete tea az egyik leghatásosabb élénkítő teafajta. Számtalan vegyület található benne, melyek hozzájárulnak a testi-szellemi egészséghez is. Fogyasztása – a serkentő hatása ellenére – relaxálttá tesz, javítja a hangulatunkat, így segít a stressz elleni küzdelemben is. Olyan anyagokat tartalmaz, amik megkötik az úgynevezett szabadgyököket a szervezetben – ezek okozzák a sejtek károsodását, betegségek kialakulását. Ezen kívül akár a kellemetlen lehelet is megelőzhető vele, ugyanis gátolja a baktériumok növekedését, többek között a szájban is.

Zöld
A zöld tea élénkítő hatása már régóta ismert, manapság egyre többen fogyasztják előszeretettel, így sok ízesítéssel kapható. Mivel – a fekete teával ellentétben – nem erjesztett, vagy égetett, ebben még több hasznos összetevő megmarad. Magas antioxidáns tartalma miatt az orvosok mindennapi fogyasztását javasolják. Segít ezen kívül a rák, illetve szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében, jó a fogszuvasodás ellen, és serkenti a zsírégető folyamatokat is, vagyis hozzájárulhat a fogyás felgyorsításához.

Guarana
A kevésbé ismet guaranából készült tea is koffeint tartalmaz, így tökéletesen helyettesíti a kávét. A guarana nem más, mint egy, az Amazonas őserdeiben honos kúszónövény. Stimuláló hatása növeli a teljesítményt, segíti az összpontosítást és koncentrációt, elterjedt például sportolók körében. Kutatások alátámasztják, hogy hatékonyan alkalmazható hasmenés, fejfájás, vagy akár arthritisz ellen is.

Oldalak

Sztárok
Bár Katalin hogylétéről március óta szinte semmit sem hallani, a brit királyi család rajongóinak kedélyét pár napja egy fotó borzolta fel: sokan a kép miatt következtetnek arra, hogy a hercegné...
Lifestyle
Ha neked is egy életre eleged van abból, hogy a galambok és a többi madár a kertedbe vagy épp a teraszra piszkít, esetleg teljesen tönkreteszik a repülő betolakodók a veteményest, akkor van egy jó...
Sztárok
A 45 éves Kourtney Kardashian gyakran sokkolja a világot a bizarr szépségtrendjeivel és hajmeresztő gyereknevelési szokásaival. Legújabb húzásával ismét sikerült meglepnie rajongótáborát.