Hatásos gyógymód vagy kuruzslás? A homeopátia

A homeopátia nem más, mint egy alternatív gyógymód, ami olyan szerekkel való kezelésen alapszik, melyek az egészséges emberben éppen ellenkezőleg fejtik ki a hatásukat, és a betegséghez hasonló tüneteket okoznak. A homeopátia szó a „hasonló” és a „szenvedés” szavakból áll össze, egy úgynevezett hasonszenvi gyógymód ez, melynek ötlete a 18. századi Németországból származik. De hatásos-e egyáltalán a módszer? Van-e valamilyen tudományos alapja? Ezekre kerestük a választ.

A módszer kritikája
A homeopátia alapja egy tulajdonképpen mérgező anyaggal való gyógyítás. Ám a lényege, hogy a sokszori higítás és rázás megszünteti a toxikus hatást, ugyanakkor megőrzi a szer egyéb tulajdonságait.

Kritikusok szerint azonban a homeopátiás szer gyakran olyan nagymértékben van higítva, hogy kevés a valószínűsége annak, a végtermékbe akár egy molekula is kerül az eredetiből. Így aztán minimális eséllyel beszélhetünk bármilyen bizonyított gyógyszertani eredményről.

Tudományos háttér hiánya
Aki egy kicsit is szkeptikus, az mindenképpen hiányolja a homeopátiát igazoló tudományos hátteret. Nincsenek ugyanis klinikai tények, eredmények, melyek igazolnák a módszer valós hatékonyságát, és azt, hogy ez az alternatív módszer érdemben alkalmas betegségek gyógyítására.

Néhány tanulmány készült mindössze, mely a homeopátia mellett szól, de ezek nagy része nélkülözi a tudományos alapokat, a meggyőző bizonyítékokat és a színvonalt. A homeopátia ellen szólók tehát súlyos véteknek tartják azt, hogy jelenleg ezek a szerek a hatékonyságuk bizonyítása nélkül kapják meg a gyógyszerminősítést.

Nincs fejlődés
A homeopátia másik kritikája, hogy a módszer még mindig a 200 évvel ezelőtt lefektetett alapokon nyugszik. Ezzel szemben az orvostudomány ebben a 200 évben rendkívüli eredményeket ért el, hatalmas fejlődésen, változáson ment át. A homeopátia nem összeegyeztethető a mai tudományos felfogással és a modern nyugati orvoslással.

Ez önmagában talán még nem lenne hatalmas probléma – bár illene némi haladást kieszközölni, hiszen minden valamirevaló gyógymód változáson, fejlődésen megy keresztül, próbál újat felmutatni. A valódi probléma mégis az, hogy a hatékonyságot 200 évvel ezelőtt sem tudták bizonyítani, és ez most sem sikerül.

Oldalak

Lifestyle
Az amerikai modell és színésznő, Brooke Shields a nyolcvanas években volt igazán a csúcson, de a Netflix ismét visszatette őt a térképre. Most az ő főszereplésével készült alkotás tarol.
Sztárok
Harry herceg sosem titkolta, hogy hétköznapibb életet szeretne élni, ám mint kiderült az egyik rokona miatt kénytelen volt elköteleznie magát királyi kötelességei mellett.
Lifestyle
Eláruljuk, honnan tudhatod, hogy valóban az adott víz okozza-e a problémát, és hogyan kezelheted a tüneteket.