3 kedves és könnyen életben tartható szobanövény

Neked is nagyon nehéz átvészelni az őszt és a telet, nemhogy még a kis növénykéidet is ápolgasd? Bemutatunk három fajtát, amelyek kis törődés mellett is nagyon jól érzik magukat, és felüdítő, kedves látványt nyújtanak.

A szobanövények nemcsak szép díszei a lakásnak, de bizonyítottan nyugtató hatásukkal is megajándékozzák az embert. A téli hónapokban pedig különösen kellemes ha, a kinti kopárság után egy kis zöld van otthonunkban. Íme, a három legkedveltebb és könnyen életben tartható fajta.

Fikusz

Hazánk egyik legkedveltebb szobanövénye Indiából származik, nálunk az 1920-as évektől máig töretlen népszerűséget élvez. Sok fajája létezik, mindegyik mutatós, otthonossá tesz bármilyen környezetet.

Tetszik az oldal?
Nyomj itt egy nagy
Tetszik-et és gyere
máskor is!
A szobahőmérsékletet kedvelik, télen csak minimális, heti kétszeri öntözésst igényelnek, napos, vagy félárnyékos helyen érzik magukat a legjobban. Általában kényesek a nagy hőmérséklet ingadozásra, szellőztetni csak óvatosan szabad a közelükben. A túlöntözést a levelek sárgulása jelzi, és olykor érzékenyek a helyváltoztatásra is amit levél hullással jeleznek.

Yukka pálma

Kedves mediterrán hangulatot varázsol a szobába ez a növény. Lehetőleg minél világosabb helyre tegyük. Ilyenkor ősszel és telente - egzotikus növényről lévén szó - elég 3-4 hetente meglocsolni, mert a törzsében folyamatosan tárolja a vizet, szóval itt is vigyázni kell, nehogy túlöntözzük.

Nyáron 15-25 fok közötti hőmérsékleten, télen 10-12 fokon érzi magát a legjobban, ha túl meleg helyen van, levelei megsárgulnak és lehullanak.

Elefántláb vagy buzogányfa

Ennek a dísznövénynek elég kis igényei vannak, ellenben nagyon mókásan néz ki, nevét törzséről kapta, ami kiszélesedik, kirepedezik, mint az elefánt bőre. Világos helyre tegyük, a közvetlen napsütést is bírja, és mivel ő is sok vizet tárol, a legnagyobb veszélyt itt is a túlöntözés jelenti.

Nem kell, hogy mindig nedves legyen a földje, az se baj, ha teljesen kiszárad, mivel Mexikóból származik, egészen biztosan megszokta a zord körülményeket. Az egyszerű környezetet is fel tudja dobni megjelenésével.

Egyes kutatások igazolják, hogy a növényeknek tényleg szeretet kell. Ha van egy kis időd, végezz el egy kísérletet, miszerint naponta pár percet beszélsz a virágodhoz, kedves szavakat suttogsz neki, és figyeld az áradó csít. Az eredményt mi sem garantáljuk száz százalékosan, de minden mondásnak van alapja.

Oldalak

Utazás
Völgyesi Gabi hátrahagyta Magyarországot, hogy belekóstoljon kicsit az amerikai kultúrába. Most elmondta itthon, hogy miket tapasztalt.
Sztárok
Ahogyan az várható volt, az Egyesült Királyságba látogató Harry nem találkozik a brit királyi család egyik tagjával sem, arra azonban senki sem volt felkészülve, III. Károly időközben milyen döntésre...
Fashion&Beauty
A pucérruhák trendje még mindig tart. A 2024-es MET-gála továbbra is bizonyítja, hogy a sztárok imádják a szinte teljesen áttetsző darabokat, amelyek szinte alig takarnak valamit.