Karácsony más országokban - Kicsit másképp ünnepelnek

Karácsony ünnepe minden család számára az egyik legfontosabb esemény. Minden országban és kultúrában más és más szerepet tölt be az emberek életében a karácsony. Gondoltad volna, hogy Ausztráliában a Mikulás kenguruháton érkezik?

Ausztrália
Ebben az országban teljesen máshogy zajlik a karácsony ünnepe, mint hazánkban. Már csak az éghajlat miatt is. El tudod képzelni ezt az eseményt tűző napban és harminc fokban? Ugye, hogy nehéz? Pedig az ausztráloknak ez a megszokott. A Mikulás igen extrém módon érkezik, hiszen megjelenhet kenguruháton vagy éppen szörfdeszkán is.

Az ottani embereknek nem az a tipikus karácsonyfa az ünnep szimbóluma, mint nálunk, hanem egy helyi őshonos növény, mégpedig az úgynevezett Christmas Bush, avagy a Karácsonyi bokor. Az ajándékozást sem viszik túlzásba, jelképes apróságokkal lepik meg egymást, amelyeket csak Szenteste utáni reggel bonthatnak ki. A karácsonyi vacsorát rendszerint napközben tartják, emellett egész nap a tengerparton sütkéreznek.

Új-Zéland
Itt sem éppen az általános, megszokott módon zajlanak a karácsonyi események. Az ünnep nyárra esik, így nem meglepő, ha az itteniek a tengerparton töltik az egész napot még karácsonykor is. Fontos ünnepnek tartják, nagy előkészületek előzik meg. Az áruházakban már hónapokkal előtte kaphatóak a díszek, amelyekkel szépen feldíszítik a házat. Egyesek még hetekkel az ünnep után sem hajlandóak megszabadulni az ékességektől.

Náluk a karácsony nem annyira meghitt és bensőséges, mint a legtöbb államban, hanem inkább vidám esemény, amikor is a szabadban koncerteket rendeznek, és a családok kiülnek a zöld fűre piknikezni, amely egyébként is tősgyökeres szokás az új-zélandiaknál. Karácsonyfát nem állítanak, mert az éghajlat nem teszi lehetővé, hogy tartósan megmaradjon.

Oroszország
Kelet-Európa ezen területén eltérő módon nem december 25-én és 26-án tartják az ünnepet, hanem vízkereszt idején január 6-án. Az ünnepi vacsora igen fontos szerepet tölt be az életükben, nagyon ügyelnek arra, hogy ha eljön az alkalom, akkor semmit se keljen nélkülözni az asztalról. A szimbólum náluk az orosz fenyő, a jolka.

Az ortodox államban az esemény igen vallásos jellegű, amelyet számos szokásuk igazol. Például az ünnepség náluk csak akkor veszi kezdetét, ha meglátják az esthajnalcsillagot, amelyről azt tartják, hogy ez a jelenség vezette akkoriban a bölcseket Jézushoz. Vagy érdemes megemlíteni, hogy az anya egy darab kenyéren mézet ad a gyermekeinek, amellyel termékenységet kíván a következő esztendejükre.

Írország
Az ír karácsony szabályosan mesébe illőnek mondható, hiszen itt már hetekkel ezelőtt komoly előkészületek folynak. Az iskolák már december 8-án bezárnak, az emberek lázasan rohangálnak a boltokba ajándékokért, díszítik a házakat.

Az itteni tradíciónak megfelelően kicsit más módon köszöntik a Mikulást. A ház elé egy pohár viszkit és rétest készítenek ki az ajándékhozó Télapónak, a rénszarvasainak pedig répával és almával kedveskednek. Az ünnepi ebédre december 25-én kerül sor, és ekkor bontják ki az ajándékokat is. 26-án pedig rendszerint lóversenyre látogatnak ki a családok.

Oldalak

Lifestyle
A körömrágás az egyik leggyakoribb rossz szokás, ráadásul roppant nehéz megszabadulni tőle. Ám szerencsére ez még nem jelenti azt, hogy ne léteznének olyan megoldások, melyek nagy segítséget...
Sztárok
Ha Tóth Gabi és Krausz Gábor még együtt lennének, akkor valószínűleg az utóbbinak nagy beleszólása lett volna, hogyan is nézzen ki a konyha.
Sztárok
Különleges végső nyughelyet választottak Vágó Istvánnak. A szerettei úgy döntöttek, hogy nem akarnak számára nyilvános sírhelyet.