Észak-Magyarország csodálatos várai

Hazánk szinte minden térségében magasodik egy robosztus vár vagy kastély, mely Magyarország történelmét és kulturális örökségét örökíti meg a jövő nemzedékének. Következzenek most országunk északi részének várai.

Sárospataki vár
Hazánk észak-keleti részében található a Sárospataki vár, melyet már mindenki látott, ha máshol nem is, de egy 500 Forintos bankjegyen biztosan. A reneszánsz jeleit magán viselő kővár története a XVI. századig pontosan visszakövethető, számos tulajdonosváltást és csatát élt már meg. A rombusz alapú várat több bástya, szépen kialakított belső kert és az építésének idejéből fennmaradt emlékek teszik hangulatossá és magával ragadóvá.

Számos szárnya közül mi most kettőt emelnénk ki, a Perényi-szárnyat, mely előtt kerengőre emlékeztető bokrok és köztük megbújó szökőkutak találhatóak, valamint a Lórántffy-szárnyat, melynek oszlopok, boltíves ablakok és a számos reneszánsz elem kölcsönöz igazi középkori hangulatot.

A várban járva mindenképp látogassunk el a Múzsák templomához, mely napjainkban műemlékként üzemel, valamint ne hagyjuk ki a Magyar Nemzeti Múzeum Rákóczi Múzeumának állandó kiállítását sem, melynek a Sárospataki vár ad otthont.

Diósgyőri vár
A Diósgyőri vár Miskolc egyik városrészében található. A XIII. századból fennmaradt várrom kevésbé kedvelt úti cél a turisták körében számos hazánkban található várhoz képest, de ez nem a robosztus, többtornyos épületnek köszönhető, sokkal inkább annak, hogy nem a jellegzetes vadregényes táj, vagy a történelmi környezet veszi körül.

Ettől még nem érdemel kevesebb figyelmet, hiszen minden hazánkban található vár a maga módján egyedülálló és szép. Olyan érdekességeket tekinthetünk meg a várban, mint például az észak-keleti toronyban található vártörténeti- és fegyverkiállítás, illetve Nagy Lajos király és egy velencei követ viaszszobrát. Az észak-nyugati toronyba felmenve egy kilátóban találhatjuk magunkat, ahonnan remek rálátás nyílik a környékre. A torony földszintjén pénzverde található, ahol a turistáknak lehetőségük van elkészíteni a saját pénzérméjüket. A külső várban egy nagyobb panoptikum található, ahol a középkori élet mindennapjaiba kaphatunk betekintést.

A várban évente többször tartanak várjátékot, mely Nagy Lajos király korába repíti vissza a látogatókat, lehetőségük van megnézni például egy lovagi tornát vagy szétnézhetnek egy igazi középkori vásárban is. Ha pedig nyáron látogatunk el ide, akkor jó eséllyel nézhetünk meg egy szabadtéri színdarabot is.

Füzéri vár
Hazánk egyik legszebb látványát nyújtja a XIII. századi kővár, mely már számos művészt megihletett, egyebek között Thomas Ender osztrák festőt is. A kőépület egy káprázatos táj fölé magasodik, melynek dombos és lankás, erdővel borított nyúlványaira fantasztikus rálátás nyílik a vár tornyaiból, kilátóiból.

A Füzéri várban jelenleg feltárások és renoválások sora zajlik, így nem látogatható az épület egésze, de mindenképp megéri felmenni a várkápolnához és bejárni a környéket, végezetül pedig egy békés pillanatban a táj szépségében gyönyörködni.

Oldalak

Szólj hozzá Te is!