Recept

Piramis szelet - Csokoládés sütemény

Ez a sütemény mostanság nem olyan népszerű, mint egykor. Fénykorában azonban azért nem volt megtalálható a cukrászdákban, mert hamar elfogyott.

Video Kulisszatitkok Solti Ádámtól: Őszintén beszélt a munkáról és a magánéletről

Hozzávalók 10 szelethez:

A csokis piskótához:

  • 5 db tojásfehérje
  • 120 g kristálycukor
  • 5 db tojássárgája
  • 150 g búzaliszt
  • 1 apró csipet só

A krémalaphoz:

  • 5 tojás
  • 250 g kristálycukor
  • 40 g étkezési keményítő
  • 70 g kakaópor
  • 160 g porcukor

A krém befejezéséhez:

  • 315 g vaj
  • 80 g holland kakaópor

A bevonáshoz:

  • Étcsokoládé

Elkészítés:
Két darab szilikonos sütőpapírt méretre vágunk. Az egyiket 30x35 cm-esre, a másikat kicsit szélesebbre, 30x37 cm-esre vágjuk. A tojásfehérjét elkezdjük habosítani a csipet sóval, majd habosítás közben kis részletekben hozzáadjuk a cukrot, végül borotvahab állagú habbá verjük. Ha jó a fehérjehab, lassú keverés közben hozzáadjuk a tojás sárgákat. További lassú keverés mellett hozzászitáljuk a lisztet is, és simára keverjük a piskótát. A két sütőpapírra szedjük egyenlően elosztva a masszát, Az egyikre 29x32 cm-es lapot kenünk, a másikra 29x36 cm-es piskótalapot.
Előmelegített 200 fokos sütőben, légkeverés nélkül, kb. 10 perc alatt készre sütjük a lapot. Ha kivettük 10-15 percig hagyjuk hűlni, majd egy vékonyan lisztezett sütőpapírra átfordítjuk, hogy ne száradjon ki. Ha kihűltek a lapok, a kisebbiket 3 darab 29x10 cm-es csíkra vágjuk. A nagyobbik lapból levágunk 2 darab 29x10-es, és 1 darab 29x13 cm széles csíkot - ez utóbbi lesz a piramis alapja. Ha a piskótákat előkészítettük, nekifogunk a krém elkészítésének. A krémalap hozzávalóit egy üstbe mérjük, összekeverjük, és vízgőz fölött csípősre melegítjük - azaz addig, míg ujjunkat belenyomva csípi azt. Míg melegszik az alap, a vajat alaposan habosítsuk ki. A kihabosodott vajhoz adjuk hozzá a kakaóport, és azzal is habosítsuk keveset. Az idő közben csípősre melegedett krémalapot vegyük le a vízgőzről, és addig habosítsuk folyamatosan, magas fordulaton, míg szobahőmérsékletűre vissza nem hűl. Ha teljesen kihűlt és kihabosodott a krémalap, habosítsunk rá a vajra, majd folyamatos habosítás mellett, csurgassuk hozzá az alapot, míg egynemű krémet nem kapunk. Az öt darab 10 cm széles lapot összetöltjük a krémmel, úgy, hogy hagyjunk annyi krémet, amennyivel kényelmesen át tudjuk még kenni befejezéskor a piramis mindhárom oldalát. Egyelőre a betöltött 5 lapos hasábot tegyük hűtőbe kb. 3 órára, hogy megkössön a krém benne. Ezután kivesszük a hűtőből, és ferdén félbevágjuk a hasábot.
A vágás egyik éle az egyik alsó éle legyen a hasábnak, a másik a szemközti felső él. Most a 6. - szélesebb csíkot - vékonyan kenjük le a maradék krém egy részével, és a félbevágott hasáb két felét helyezzük rá úgy a hatodik lapra, hogy egy háromszöget alkosson, melyben a lapok függőlegesen állnak. Az így kapott háromszög metszetű hasábot óvatosan nyomkodjuk össze, és a maradék krémmel kenjük át simára a felületét. Tegyük ismét hűtőbe egy órára, majd rácsra helyezve, olvasztott étcsokoládéval öntsük le, hogy mindenütt befedje. Hagyjuk a csokoládét megkötni rajta, majd forró vízbe mártott késsel kb. 2,5 cm széles szeletekre vágjuk fel.

Egy kis tejszínhabbal tálaljuk.

Oldalak

Recept
Lifestyle
Egy váratlan információ inspiráló felismerést nyújt az Ikreknek. Napi horoszkóp.
Lifestyle
Az Oroszlánt váratlan szituációk elé állítják a csillagok. Heri horoszkóp.
Sztárok
Egykor Hollywood egyik legnagyobb sztárja volt, ma már azonban ritkán lép a nyilvánosság elé. Shirley MacLaine 91 évesen egészen más képet mutat, mint fénykorában, amikor a nők csodálták őt, a...
Sztárok
A 90-es évek divatvilágának egyik legnagyobb ikonja volt, akinek szépsége és kisugárzása generációkat bűvölt el. Carla Bruni már 57 éves, mégis ugyanazzal a természetes eleganciával vonzza a...
Sztárok
A brit királyi családban ritkán hangzik el nyílt szó, de egyetlen gesztus is árulkodó lehet. Nos, Anna hercegnő olyat tett Kamillával, amit a palotában sokan megalázónak tartottak.
Egészség
Egyre több kutatás mutat rá arra, hogy az étrendünk apró, tudatos változtatásai komoly hatással lehetnek a szív és az erek állapotára. Néha például egészen meglepő, milyen egyszerű alapanyagok...