Citromos pite - Frissítő édesség

A citromos desszerteket mindenki szereti. Annak ellenére, hogy a citrom savanyú, az édességekben mégis imádjuk az ízét! A citromos pite tipikus nyári olasz desszert.


Hozzávalók:

A tésztához:

  • 135 g búzaliszt
  • 90 g vaj
  • 45 g porcukor
  • A krémhez:
  • 100 g vaj
  • 100 g porcukor
  • 4 g zselatinpor
  • 50 g friss citromlé
  • 1 db citrom reszelt héja
  • 2 db tojás
  • Díszítéshez:
  • 120 g porcukor
  • 3 db nagy tojásfehérje

Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 200 C-ra. A porcukrot a vajjal és a liszttel összegyúrjuk. Egy 9 x 1,5 cm-es kör alakú tart formába nyomkodjuk, a szélét késsel levágjuk, közepét villával megszurkáljuk. Kb. 10 perc alatt 200 fokon aranybarnára sütjük, majd melegen kiborítjuk a tésztát a formából, és hagyjuk tejesen kihűlni.
A krémhez porcukrot, a zselatinport és a reszelt citromhéjat egy tálban összekeverjük. Hozzáöntjük a citromlevet és az egész tojást. Miután alaposan összekevertük egy habverővel, a vajat is beletesszük. A tűzhelyre vizet teszünk melegedni, amire a tojásos keveréket feltesszük, és gyakori kevergetés mellett 65 fokra melegítjük - akkor érte el a 65 fokot, ha belenyúlva csípi az ujjunk hegyét. Ekkorra a vaj is felolvadt benne. Végül a kihűlt tésztába peremig töltjük a krémet, és kb. 10-20 percre hűtőbe tesszük. Már csak a díszítés van hátra. A tojásfehérjét egy tálba vagy üstbe tesszük a porcukorral. Ezt is csípősre melegítjük vízgőz fölött, majd kihűlésig habosítjuk. Mikor kemény habot kaptunk, két vizes evőkanállal galuskát formázunk a habból a tart tetejére, és karamellpisztollyal rásütünk kicsit.
 

Oldalak

Fashion&Beauty
Jennifer Lawrence a napokban a GLAAD Media Awards estjén tette tiszteletét, az eseményre pedig egy igencsak különleges szettben lopta el a show-t a többi résztvevő elől.
Fashion&Beauty
Elegáns, vagány és mutatós ékszereket köszönthetünk idén nyáron, amelyek feldobják a leghétköznapibb öltözetünket is.
Lifestyle
A Mérleg ma rendkívül nehéz nap elé néz, de este igazi győztesnek érezheti magát. Napi horoszkóp!