Így szabadulsz meg a rossz szokásaidtól!

Állandóan a hajadat tekergeted, rágcsálod a tollad végét, esetleg a körömágyadat piszkálod? Most segítünk megszabadulni tőlük!

Legtöbbünknek van valamilyen kényszeres szokása, melyre sokszor csak környezete hívja fel a figyelmét. Érdemes tudni, hogy ezek a pótcselekvések a stresszt igyekeznek levezetni. Az első és legfontosabb, ha meg akarsz szabadulni ezektől a bosszantó cselekvésektől, hogy felismerd és elhatározd, hogy le akarsz ezekről szokni. Ezért érdemes valami más módot találnod arra, hogyan vezetheted le a feszültséget. Lássuk, melyek a leggyaroribb pótcselekvések, és milyen megoldásokat tudunk mutatni leszokásukhoz.

Körömrágás
Az egyik legnépszerűbb feszültségoldó cselekvés. Szakértők szerint a szorongó embereknél gyakori pótcselekvés. Fontos azonban, hogy különbséget tegyünk kényszercselekvő és pótcselekvő között. A kényszeres körömrágás ugyanis a kényszerbetegségek közé sorolandó. Ha naponta többször, rendszeresen, vagy esetleg folyamatosan rágod a körmöd nem éppen körömápolás céljából, akkor érdemes szakembert keresned a problémád megoldására. Ha csupán egy rossz szokásról van szó, érdemes mepróbálnod a fanyar ízű, körömrágás elleni lakkokat, melyek íze sok embernek segített már leszokni. Szokták javasolni a műkörmöt is. Motiváló erő lehet, ha veszel egy trendi, szép körömlakkot, amellyek ha kilakkozod körmeidet, talán kevésbé lesz kedved "megcsonkítani" azokat. Ne feledd, az egész elhatározás kérdése.

Állandó evés
Pszichológusok szerint az orális fixáció egyik jellemző megnyilvánulása, ha valaki állandó késztetést érez, hogy nassoljon. A legnagyobb probléma, hogy előbb-utóbb nemcsak a kilók szaladnak fel így, hanem frusztrálttá és boldogtalanná teszik a pótcselekvőt. Éppen ezért érdemes minél előbb megszabadulni ettől a rossz beidegződéstől. Érdemes elgondolkodnod azon, hogy mit próbálsz kompenzálni: unalomat, szorongást esetleg úgy érzed, nem kapsz elegendő figyelmet? Találj magadnak hobbit, ami boldoggá tesz, és szenteld a figyelmed ennek, ahelyett, hogy ennél. Ha mégis úgy érzed, muszáj nassolnod valamit, egyél inkább egy almát, esetleg rágcsálj magvakat. Ha úgy érzed, nem vagy képes egyedül megbirkózni a pótcselekvés leszámolásával, érdemes szakemberhez fordulnod.

Szájrágás
Nemcsak csúnya látvány a vele járó állandó grimaszolás, illetve a keletkező sebek sem éppen esztétikusak, de nagyon egészségtelen szokás is. Az ekkor keletkező sebek kitűnő táptalajt jelentenek a bacilusoknak, ezáltal rengeteg fertőzést szedhetsz össze. Érdemes a szád helyett rágót rágnod, esetleg szopogass helyette cukorkát. Egy erősebb aromájú nyalánkság csípi a nyílt sebeket, ez pedig talán elveheti a kedved egy időre ettől a rossz szokástól.

Oldalak

Lifestyle
A fogyókúrák és diéták világa mindig is kihívást jelentett azoknak, akik egészségesen szeretnének élni és testsúlyukat kontrollálni. Egy friss kutatás azonban érdekes perspektívát kínál a reggeli...
Lifestyle
A mosás legtöbbünknek nem kifejezetten tartozik kedvenc elfoglaltságaink közé, a mosókapszulák viszont jelentősen egyszerűbbé teszik a dolgunkat. Mielőtt viszont mosókapszulákat vásárolnál, érdemes...
Fashion&Beauty
A kollagén, mint a testünk fontos alkotóeleme, kiemelkedő szerepet játszik a bőr, csontok és ízületek egészségének megőrzésében. Kérdés viszont, hogy milyen formában is érdemes bevinni a kollagént...