Recept

Te szereted a tofut?

A tofu a vegetáriánusok egyik kedvenc étele, ez azonban nem azt jelenti, hogy a húsevők számára tiltott listára kerül. A tofu egy kínai eredetű élelmiszer, amelyet szójatej megaltatásával és a visszamaradt „túró” összenyomásával készítenek.

 
Video Kiemelkedő női teljesítmények, neves sztárvendégek - Hetedszer ünnepeltük az Inspiráló Nőket

A tofu kiválóan helyettesíti a húst, ezért a vegetáriánusok étlapjának állandó szereplője. Ez azonban nem azt jelenti, hogy a húskedvelők nem fogyaszthatják kedvükre, hiszen kiváló ételeket készíthetnek belőle. Mára az egész világon széles körben elterjedt, magas fehérjetartalma miatt.

Most nézzünk néhány receptet, amellyel ízletes ételeket készíthetünk a tofu segítségével.
 

Mézes-mustáros tofu
 
Hozzávalók:
• 1 doboz tofu
• méz
• mustár
• tejszín
• só
• bors
• majoranna
• kevés olaj

Elkészítés:
A tofut kockára vágjuk, meghintjük a fűszerekkel, és nagyon kevés forró olajon minden oldalát hirtelen megsütjük. Közben két rész mustárt egy rész mézzel kikeverünk, és a sült tofura öntjük, miközben óvatosan tovább sütjük. Gazdagíthatjuk zöldségcsíkokkal, amelyeket a tofuval együtt pirítunk meg.
 

Paradicsomos tofu

Hozzávalók:

• paradicsom
• tofu

Elkészítés:
Apróra vágott vöröshagymát kevés olajon megpárolunk, rátesszük az apró kockákra vágott tofut, és az egészet megpirítjuk. A paradicsomot a tofuval kb. azonos méretű kockákra vágjuk, és a hagymás tofuhoz adjuk, majd tovább piriíjuk. Sózzuk, borsozzuk, oregánóval, bazsalikommal fűszerezzük. Salátával nagyon finom!
 

Indiai fokhagymás tofu zöldséges rizzsel 

Hozzávalók:

• 20 dkg jázmin rizs
• 30 dkg tofu
• 8 evőkanál szójaszósz
• 6 gerezd fokhagyma
• 3 kisebb sárgarépa
• 3 kisebb cukkini
• 8 szem aszalt szilva
• 1 dl olívaolaj
• 1 teáskanál indiai fűszerkeverék
• 1 kávéskanál tengeri só
• 5 dl víz
A tálaláshoz:
• friss saláta kevés olívaolajból és pár csepp citromléből készült öntettel összeforgatva

Elkészítés:

A kockákra vágott tofut, a fokhagymát és a szójaszószt összekeverjük és félretesszük. 1-1 sárgarépát és cukkinit apró kockára vágunk. Az olívaolaj felén megfuttatjuk a rizst, hozzáadjuk az indiai fűszerkeveréket, a sót és az imént kockára vágott zöldségeket. Felöntjük 4 dl vízzel, majd kis lángon, időnként megkevergetve főzzük. Ha már felitta a vizet, lefedjük, és félrerakjuk 20 percre.

Közben a másik 2-2 répát és cukkinit vékony csíkokra vágjuk. A maradék olívaolajon először a répát 2 percig, majd a cukkinivel együtt még 2 percig sütjük. Hozzáadunk 1 dl vizet, a félretett tofut, és csíkokra vágott aszalt szilvát keverünk bele. Még 2 percig főzzük, majd ha kész, a rizzsel és sok friss salátával tálaljuk.
 

 

Oldalak

Recept
Sztárok
Michelle Pfeiffer neve évtizedeken át egyet jelentett a szépséggel, a tehetséggel és a filmsztárok valódi aranykorával. Ma pedig, 67 évesen is olyan kisugárzása van, amelyet egyszerűen nem lehet...
Sztárok
A színésznő a minap Szaúd-Arábiában járt az idei Red Sea International Film Festival nyitóestjén, ahol egy olyan fekete estélyit viselt, hogy még az állunk is leesett tőle.
Sztárok
Úgy tűnik, Kamilla királyné már rég nem csupán a háttérből figyeli a királyi udvar működését: ő az, aki sokszor irányít, és olyan feltételeket szab, amelyeket olykor a személyzet is ledermedve...
Lifestyle
Christmas
Sokan már műfenyőt választanak karácsonyra az élő helyett, azonban egy dologról el szoktak feledkezni.