Recept

Paradicsomleves a rák ellen

Úgy tűnik a paradicsom mindenre jó. Nem csak tökéletes gyógyszer a macskajajj ellen, gazdag C-vitamin forrás vagy remek bőrápoló, ez a zöldség a rák elleni küzdelemben is segítséget nyújthat.

A kutatók továbbá arra is rájöttek, hogy a paradicsom megfőzött állapotában még egészségesebb, mintha nyersen fogyasztanánk. Ez egyedülálló tulajdonság, ha összehasonlítjuk a többi zöldség és gyümölcsfélével, amelyek főzés közben veszítenek „erejükből.”

Video Itt a nagy 2026-os szerelmi horoszkóp: érzelmi áttörések éve jön

Az amerikai tudósok szerint a paradicsom olyan védelmi mechanizmusokat tartalmaz, amelyek meggátolják a gyulladást és vérrögképződést.
Már korábban is állították, hogy ennek a csodazöldségnek a fogyasztása csökkentheti az olyan betegségek kialakulását  mint a prosztatarák, a szívelégtelenség, vagy a csontritkulás. A kutatás vezetői abban reménykednek, hogy új felfedezéseikkel segítséget nyújthatnak, és elérhetik, hogy az emberek növeljék a zöldségfogyasztásukat, ami talán jobb általános étkezési szokásokhoz és egészségesebb életmódhoz vezet majd.

Amellett hogy a paradicsom nyersen is finom, és kitűnő szendvicsekben vagy salátaként fogyasztva, számtalan receptből választhatunk, ha esetleg főzőcskére adjuk a fejünket.

Többek között levesként is ízletesen elkészíthető. Már az óvódások is odavannak érte, mikor a betűtésztás piros levest kanalazhatják, de egy finom paradicsomleves megfőzésének számtalan módja akad.

Az egyik ilyen a bazsalikomos paradicsomleves canelloni tésztával.

Ha négy főre szeretnénk megfőzni, a következő hozzávalókra lesz szükség:
500 g paradicsomlé
1 kis fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
8-10 levél bazsalikom
1/2 tk tengeri só
1 bögre canelloni száraztészta

Elkészítése a következőképpen történik:

A vöröshagymát és a fokhagymát meghámozzuk és apróra felkockázzuk. A bazsalikomleveleket megmossuk, megszárítjuk és durvára vágjuk.
A hagymát és fokhagymát 1 dl vízben pár perc alatt megpároljuk, majd beletesszük a paradicsomlevet és azonos mennyiségű vízzel felhígítjuk. Sózzuk és a bazsalikomlevél felével ízesítjük.
Pár percig hagyjuk forrni, hogy az ízek összeérjenek, majd beletesszük a száraztésztát és elzárjuk alatta a lángot.

Tálalásig kb. 10 percig pihentetjük, amíg a tészta magába szívja a nedvességet és megpuhul.

 

Oldalak

Recept
Lifestyle
Nem túl kényelmes, de egyáltalán nem véletlen: a légiutas-kísérők meghatározott testtartásban ülnek le- és felszálláskor.
Lifestyle
Ismerős az érzés, amikor a karácsonyi asztalnál egyetlen kérdés elég ahhoz, hogy megfeszüljön a levegő? Van egy rövid válasz, ami elegánsan lezárja a kellemetlen témákat – de kevesen merik bevetni.
Lifestyle
Bizonyára veled is előfordult már, hogy a munkahelyeden, az edzőteremben vagy épp házimunka végzése közben magába szippantott az internet legmélyebb bugyra.
Lifestyle
Az 1996-ban elhunyt Baba Vangát sokan a Balkán Nostradamusának nevezik, és bár egyesek vitatják e megtisztelő titulus jogosságát, a vak bolgár jósnő köré szőtt kultusz a mai napig nem csappant meg.
Lifestyle
Ha szeretnéd, hogy a muskátlid ne csak túlélje a telet, hanem tavasszal dús virágba boruljon, fontos, hogy már most tudatosan készülj fel rá és megfelelően ápold a növényt a hideg hónapokban.
Utazás
Pár nap múlva itt a karácsony, ám ha abban reménykedtél, hogy az ünnepek alatt fehérbe borul az ország, akkor van egy szomorú hírünk a számodra.