Tudtad, hogy e-mailezés közben napjában többször is megeshet, hogy kimarad a légzésed? Súlyos következményei lehetnek az e-mail apnoének

A legfurcsább dolog történhet, miközben elmélyülten dolgozunk a számítógépen, vagy válaszolunk a telefonunkon az üzenetekre, például véletlenül abbahagyjuk a légzést. Ez éppen elég ahhoz, hogy megzavarja a rendszeres oxigénáramlásunkat, és akaratlanul is beindítsa a stresszreakciónkat.

E-mail apnoe

"Az e-mail apnoe egy olyan jelenség, amikor az emberek öntudatlanul visszatartják a lélegzetüket, amikor e-mailekre válaszolnak vagy sms-eket írnak" - mondja Niraj Naik, a világ egyik vezető légzéstechnikai szakértője, a SOMA Breath nemzetközi légzésiskola alapítója.

Linda Stone, író, kutató, az Apple és a Microsoft korábbi vezetője 2008 körül alkotta meg először az e-mail apnoe fogalmát, és a Huffington Postnak írt cikkében úgy definiálta, mint "a légzés átmeneti elmaradása vagy felfüggesztése, illetve felületes légzés, miközben e-mailezünk". Miután megfigyelte saját küzdelmeit ezzel kapcsolatban, Stone válaszokat akart. Elmerült a szakirodalomban, beszélt orvosokkal, és saját kutatásokat végzett. Végül rájött, hogy messze nem ő az egyetlen ember, akinek a munkába temetkezve megszakadt vagy megváltozott a légzése.

"Kutatásai során több száz ember légzési mintáit figyelte meg számítógép előtt ülve, és azt találta, hogy az emberek körülbelül 80 százaléka öntudatlanul visszatartja a lélegzetét, amikor e-mailekre vagy sms-ekre válaszol" - mondja Naik. Szóval most már tudod, hogy ha valaha is felnéztél már a képernyőről, miután válaszoltál egy csomó e-mailre, és azt vetted észre, hogy furcsán szűkösen kapkodjod a levegőt, akkor nem te vagy az egyetlen, sőt, ennek a jelenségnek neve is van.

Ennek tudományos oka is van. Idegtudományi kutatások kimutatták, hogy amikor rendkívül koncentráltan foglalkozunk valamivel, az agy ösztönösen "kikapcsol" bizonyos tudatalatti tevékenységeket - például a légzést, vagy hogy képes legyen észrevenni az éhséget vagy a hőmérsékletet -, hogy az agyi energiát az adott feladatra irányítsa.

"A jelenség valójában nem csak az e-mailekre (vagy bármilyen más képernyős tevékenységre) jellemző" - magyarázza Naik. "A légzés visszatartása kilégzéskor ösztönösen segít az embereknek abban, hogy jobban koncentráljanak vagy jobban összpontosítsanak arra, amit éppen csinálnak. Egy olyan tudatalatti agyi tevékenység, mint a légzés átmeneti gátlása lehetővé teszi az agy számára, hogy erőforrásait egy nehéz feladat elvégzésére irányítsa át.

Lapozz!

Oldalak

  • 1
  • 2