Utazás

Vízzel borított bolygót találtak a Naprendszer szomszédságában

Az égitest 100 fényévnyire található a Földtől, de minden bizonnyal nagyobb és nehezebb a mi bolygónknál.

Egy gigantikus óceán terülhet el a felszínén

Vízzel borított bolygót fedeztek fel a kutatók a Naprendszer szomszédságában - számolt be a nagyszerű felfedezést részletező tanulmányról az IFLScience nevű tudományos portál. Az űrkutatók nemzetközi csapata szerint a TOI-1452 b jelű exobolygó kiváltképp izgalmas: mindössze 100 fényévnyire található a Földtől, és bár nagyobbnak, valamint nehezebbnek tűnik, mint a kék bolygó, az egész égitest 30 százalékát víz alkotja (a Föld esetében ugyanez az arány 1 százalék). A saját csillagát 11 nap alatt kerüli meg, és egyébként a lakható zónán belül található, ahol folyékony, fagyott és gáz állapotban is létezhet víz. Ha a tanulmányban megfogalmazott következtetések valóban helytállók, akkor egy olyan bolygót sikerült felfedezniük a szakértőknek, melynek jelentős részét egy hatalmas, összefüggő óceán képezi.

"A TOI-1452 b az egyik legjobb eddigi jelölt egy óceánbolygóra" - fogalmazott Charles Cadieux, a Montréali Egyetem tudósa, és a kutatócsoport tagja. "A bolygó sugara és tömege sokkal kisebb sűrűséget sugall, mint ami egy kőzetből és fémből álló planéta esetében elvárható lenne" - tette hozzá a szakember.

Két vörös törpe

A kezdeti megfigyeléseket a tudósok a NASA bolygóvadász teleszkópjával, a TESS-szel végezték. A szakértők adatai alapján először úgy tűnt, egy, a Földnél 70 százalékkal nagyobb bolygóról van szó. A későbbi vizsgálatok alapján a kezdeti kép egyre inkább árnyalódott. A québeci Mont-Mégantici Obszervatóriumnak is fontos szerepe volt abban, hogy az űrkutatók meg tudták állapítani a bolygó sugarát. "Ez nem csupán egy rutinellenőrzés volt. Meg kellett bizonyosodnunk róla, hogy a jelet, amit a TESS észlelt, tényleg egy, a TOI-1452 körül keringő exobolygó bocsátotta ki. A TOI-1452 két csillag nagyobbika ebben a bináris rendszerben" - mondta Cadieux.

A rendszer egyébként két vörös törpéből áll, melyek jóval kisebbek, mint a mi Napunk. Körülbelül 14,5 milliárd kilométerre fekszenek egymástól, ami a Plútó-Nap távolság 2,5-szöröse. A vízzel borított exobolygót a jövőben a James Webb űrtávcsővel is érdemes lesz majd figyelni.

Fotó: 123rf

Az utóbbi néhány évben olyan dokumentumok kerültek nyilvánosságra, melyek alapján egyre valószínűbb: nem minden UFO-észlelés az emberi képzelet szüleménye.

Leadfotó: 123rf

Oldalak

Utazás
Fashion&Beauty
A 90-es évek a ragyogásról szólt, már ami a divatot illeti. A szépségiparban is abszolút dominált a "glossy" vonal, gondoljunk csak például a szájfényekre, vagy a fényes szemsminkekre.
Home&Design
Visszaszorulóban a csomagolóanyag, hódít az újrahasznosított tasak és a mobilappos világítás.