A te lakhelyed nevezett már? - 25 éves a Virágos Magyarország verseny

Az immár negyedszázados múltra visszatekintő Virágos Magyarország Környezetszépítő verseny eddig összesen 6750 települést virágoztatott fel 3 millió aktív résztvevő segítségével annak érdekében, hogy a lakókörnyezetük szebb és otthonosabb legyen. (x)

Aki a virágot szereti...

Összehozza a helyi közösségeket, értéket teremt és élénkítően hat a települések turizmusára az idén 25 éves Virágos Magyarország verseny. Hazánk egyik legrégebbi és legsikeresebb kezdeményezésére évente több mint háromszázan jelentkeznek, ami nem is csoda, hiszen a virágos települések magasabb életminőséget kínálnak, márpedig, ahol a helyiek jól érzik magukat, oda szívesebben megy a turista is.

Hallgasd meg Borbás Marcsi, a verseny fővédnökének hívószavait!

Íme néhány kulisszatitok

A jubileumi évforduló alkalmából a szervező Magyar Turisztikai Ügynökség, valamint a Virágos Magyarország Környezetszépítő verseny Szervező Bizottsága összegyűjtötte a 25 legérdekesebb tényt a versenyről.

1. 25 év alatt összesen 6750 település jelentkezett a versenyre.

2. Eddig összesen 1490 díj talált gazdára az évek során.

3. A versenyre évente átlagosan 300 település jelentkezik, és mintegy 3 millió főt aktivizál a szebb és otthonosabb lakókörnyezet érdekében.

4. 2017-ben 312 település nevezett a versenybe, ami 7 éves rekord.

5. Közel 50 ezer önkéntes vesz részt a munkában.

6. A zsűrizést is önkéntesek végzik, összesen 100 fő.

7. A tavalyi „Legvirágosabb úti cél” Facebook szavazáson 128 település összesen 42 -----ezer szavazatot kapott.

8. Az országos első helyet minden évben egy város és egy falu nyeri el, melyet 25 évvel ezelőtt Kecskéd és Balatonföldvár érdemelt ki.

9. 2014-ben és 2015-ben megosztott első hely született város és falu kategóriában is: 2014-ben Siófok és Veszprém, valamint Balatongyörök és Rajka, 2015-ben pedig Mosonmagyaróvár és Zalaegerszeg, valamint Dunakiliti és Hercegkút osztozott a dicsőségen.

10. A zsűri többek között figyelembe veszi a település gondozottságát és a nevelési-oktatási intézmények környezettudatos programját.

11. A fenntarthatóság a mozgalom kiemelt célkitűzése, ezért plusz pont jár.

12. A leghűségesebb városok: Eger, Százhalombatta, Sárospatak, Székesfehérvár, Gyula, Hévíz és Kaposvár.

13. A falvak közül a legtöbbször nevezők: Hídvégardó, Sajógalgóc, Komlóska, Csesztve, Noszvaj, Kisbajom, Várda, Géderlak, Nagyrákos, Ivánc, Csemő, Tihany.

14. 2017-ben a települések csaknem 53 százaléka, összesen 164 a 2000 fő alatti települések kategóriájából került ki.

15. Budapesten összesen 12 kerület szállt versenybe az első helyért.

16. A tavalyi évben Veszprém, falu kategóriában pedig Lajoskomárom szerezte meg az első helyet, így ők képviselhetik hazánkat a nemzetközi versenyen, az Entente Florale Europe-on.

17. A nemzetközi versenyen a magyar települések Ausztriával, Írországgal, Szlovéniával, Belgiummal, Csehországgal, Hollandiával, Németországgal, Olaszországgal mérkőznek meg.

18. A győztes településeket tájépítész, kertész és turisztikai szakemberek is segítik.

19. Az elmúlt 25 évben összesen 10 arany, 26 ezüst, 10 bronz és 10 Európa-különdíj vándorolt a magyar indulókhoz.

20. Idéntől 5 kategóriában lehet nevezni: 1000 fő alatti és feletti falvak, 50 000 fő alatti és feletti városok, és külön indulhatnak a fővárosi kerületek.

21. A Magyar Turisztikai Ügynökség minden nevező települést egy facsemetével ajándékoz meg.

22. Idén „Jubileumi díjat” is osztanak: a legjobban teljesítő, Arany Rózsa díjas települések közül választ a zsűri.

23. Minden lakos sokat tehet a virágos környezet kialakításában a szépen gondozott előkertek is hozzájárulnak az összkép kialakításához.

24. A verseny turizmusélénkítő hatással is bír. Zebegény turisztikai életében a díj odaítélésének évében 60 százalékos növekedés volt tapasztalható.

25. A verseny fővédnöki szerepét idén is a közkedvelt műsorvezető-riporter, Borbás Marcsi tölti be, akinek munkássága tökéletesen egybecseng a Virágos Magyarország célkitűzéseivel.

+1. Az idei versenyre május 31-ig lehet jelentkezni, a viragosmagyarorszag.hu weboldalon.

További információk:

Web: viragosmagyarorszag.hu
Facebook: facebook.com/viragosmagyarorszag
Instagram: instagram.com/viragosmagyarorszag
E-mail: viragos@mtu.gov.hu

Oldalak

Szólj hozzá Te is!