Ha most nem cselekszünk, a világ óceánjai okozhatják a vesztünket

Ha az Északi-sarkvidék jege tovább olvad, az felmérhetetlen hatást gyakorolhat a globális időjárásra.

Zsugorodik a sarkvidéki jég

Egy, az Európai Bizottság megbízásából készített jelentésben azt olvashatjuk, hogy a világ óceánjainak állapota vészesen romlik – írja az MTI. A Copernicus tengeri kutatószolgálata (Copernicus Marine Service) által kiadott éves jelentés létrehozásában 150 szakértő vett részt. A csapat szerint a világ óceánjainak felmelegedése és a szárazföldi jég olvadása miatt a Földközi-tenger szintje évente 2,5 milliméterrel emelkedik, míg a világ tengereinek szintemelkedése évente akár a 3,1 millimétert is eléri.

A publikációban a veszélyre figyelmeztetve a 2019 novemberi áradást is felidézték, amikor Velencében a vízszint 1,89 méterre emelkedett. Az óceánok felmelegedése okozza a tengeri állatok elvándorlását több térségben, illetve számos faj egyedszámának csökkenését.

A sarkvidéki tengeri jég folyamatosan zsugorodik: 1979 és 2020 között egy hat németországnyi területről tűnt el a jég az Északi-sarkvidéken.

A jég kiterjedése 1979 óta évtizedenként 12,89 százalékkal csökkent, a legalacsonyabb szintet az elmúlt két évben jegyezték fel.

Fotó: 123rf

Lapozz, cikkünk folytatódik!

Oldalak

  • 1
  • 2