Utazás

Vérpiros tóban úszott az olimpiai bajnok, így tiltakozott az orosz népirtás ellen - Videó

Ruta Meilutyte, Litvánia három évvel ezelőtt visszavonult olimpiai, világ- és Európa-bajnok úszója különös akcióval próbálta felhívni a figyelmet az ukrán nép melletti rendületlen kiállás fontosságára.

Véres tóban mártózott meg a legendás úszó

Litvánia fővárosában, Vilniusban szerdán vérpirosra festettek egy kis tavat az orosz nagykövetség közvetlen közelében, tiltakozásul az ukrajnai háború ellen, írja az MTI. A háborúellenes aktivisták akciójában Ruta Meilutyte, a litvánok három esztendővel ezelőtt visszavonult olimpiai, világ- és Európa-bajnok úszója is részt vett, több művész társaságában. A sportoló át is úszta a tavacskát, hogy „ezzel az Oroszország által elkövetett népirtással szembenéző ukrán nép támogatására buzdítson”. Meilutyte egy videót is mellékelt Twitter-bejegyzéséhez erről, amelyhez azt írta:

„A véres tavacska Oroszországnak az ukránok ellen elkövetett háborús bűncselekményekért viselt felelősségét hangsúlyozza”.

A vilniusi rendőrség szóvivője szerint az orosz nagykövetség tőszomszédságában található közparkban végrehajtott tiltakozó akciót egyeztették a környezetvédelmi hatóságokkal. A BNS balti hírügynökségnek nyilatkozva az illetékes hozzátette, hogy környezetkímélő színezőanyagot használtak. A vilniusi orosz diplomáciai képviselet épülete előtt számos tüntetés volt a február 24-én indult ukrajnai hadművelet kezdete óta.

Gabrielius Landsbergis litván külügyminiszter Brüsszelben nyilatkozva kevésnek minősítette azt az új szankciócsomagot, amelyet Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke mutatott be a napokban Oroszország ellen. Csalódottságát fejezte ki, hogy az EU mindössze az orosz szén behozatalát tervezi betiltani, ami az uniós országok importjának elenyésző részét képezi.

"Szankcionáljuk inkább a gyertyák és tűzifa behozatalát, ha hasonló üzenetet szeretnénk küldeni" - mondta a litván diplomácia vezetője élcelődve. Amennyiben viszont komoly reakciót szeretnének az ukrajnai Bucsában elkövetett mészárlásra adni, akkor a szankciókat is komolyan kell venni, s „az olajnak kellene a következő logikus lépésnek lennie” – hangsúlyozta. Mindemellett elismerte, hogy az orosz gázimport korlátozása ennél nehezebbnek bizonyulhat, mivel egyes országoknak erre jobban fel kell készülniük.

Fotó: 123rf

Nemzetközi sajtótájékoztatót tartott Orbán Viktor, melyen szóba került a szerdai telefonbeszélgetése Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. Erről volt szó a két államférfi között.

Leadfotó: 123rf

Oldalak

Utazás
Fashion&Beauty
Néha napján mind szeretnénk ragyogó, sima és rendezett frizurát – ennek leggyorsabb módja pedig a hajvasalás. Viszont, ha nem megfelelő módszerrel, illetve túl gyakran vasaljuk hajunkat, óriási...
Home&Design
Cikkünkben mutatunk pár ötletet, hogyan varázsolhatod csodaszigetté ezt a teret tavasszal.