Új szabály Párizsban: Ha nem ismered, könnyen gondod lehet belőle

Bekeményít a francia főváros.

Tilos rágyújtani!

Noha hat parkban kísérleti jelleggel már egy éve érvényben van, a párizsi önkormányzat most úgy gondolja, további közparkokra terjesztenek ki dohányzási tilalmat. Június 8-tól így nem kevesebb, mint további 46 parkban lesz tilos rágyújtani. Az önkormányzat szerint a szabályozás igencsak hatásos, hiszen ezen területek környékén és a földön is kevesebb már a cigicsikk.

Táblák jelzik

A párizsi járókelőket a következő hetekben tájékoztató táblákkal figyelmeztetik, ám a franciák még egy kis humort is visznek a dologba: mind az 52 dohányzásmentes park bejáratánál olyan játékos hamutartókkal emlékeztetnek az új szabályra, amelyeken cigicsikkel kitöltendő kérdőívek lesznek. A felvilágosító időszak végétől azonban bekeményítenek: augusztus elejétől ugyanis 38 milliós bírsággal sújtják a tiltott helyen dohányzókat.

Csikkmentes utcák

A szigor már 2015 óta tart a francia fővárosban, azóta például mintegy ötszáz játszótéren tilos rágyújtani. Sőt, Párizsnak már 19 csikkmentes utcája is van, ahol bizony nem ússza meg büntetés nélkül az, aki elpöcköli a cigivéget. A szigorítás már Párizs határain is túlmegy: Franciaország második legnagyobb városa, Marseille is azt tervezi, hogy a fővároshoz hasonló intézkedéseket vezet be.

Fotó: Instagram.com; Leadfotó: 123rf.com

Oldalak

Szólj hozzá Te is!