Vége a közlekedési káoszoknak? Ezt tudják a jövő villanyrendőrei!

Maguktól tudják, mikor akarsz átmenni az úton.

Van remény

Lehet, hogy vége a dugóknak és az idegtépő közlekedési zűrzavaroknak? Talán az osztrák kutatók új fejlesztése lesz az, ami egyszer és mindenkorra gördülékenyebbé teszi majd a közlekedést. A szakemberek ugyanis egy olyan számítógépes rendszert fejlesztettek ki, ami segít lerövidíteni a várakozást a lámpáknál. Most még csak Bécsben tesztelik, ám a fejlesztő cég reményei szerint 2020 végére már sok helyen kiválthatják vele a hagyományos megoldást.

Érzékelik a mozgást

Az újítás során a kutatók kamerákat szereltek fel a gyalogosok lámpáira, amelyek érzékelik, hogy a zebrán átkelők mikor lépnek a kamera 8-szor 5 méteres körzetébe. Ezután a felvett adatok és globális mozgási modellek alapján egy algoritmus segítségével könnyű kiszámítani, hogy a gyalogos gombnyomása után mikor kell váltania a lámpának.

Ezért jó

A kutatások szerint ezzel az új rendszer minimalizálni tudja a kényelmetlen várakozási időt és az átkelésre várakozók számát is. Ám emellett éppúgy segíti a közlekedés folyamatosságát is. Az újítás a vicces gombnyomók ellen is hatásos, hiszen az autósoknak sem kell ok nélkül megállniuk úgy, hogy senki sem akar átmenni. Sőt, ezzel a zöld jelzés is meghosszabbítható, ha nagyobb csoport akar átkelni.

Fotók és leadfotó: 123rf.com

Oldalak

Szólj hozzá Te is!