8 dolog, amit ne hagyj ki, ha Tunéziába készülsz

Megmutatjuk a népszerű vakációs úti cél legmodernebb programlehetőségeit és legmenőbb Instagram-spotjait a tengeren és a sivatagon túl.

Észak-Afrika legfényesebb csillaga

A legtöbb ember életében felmerül a vágy, hogy szívesen megnézne valamilyen távoli, rejtélyes kultúrát, ami merőben eltér a sajátjától. A komfortzónánk elhagyása azonban gyakran nem egyszerű, hiszen a kíváncsiságunk ellenére is kötnek bennünket a kialakult szokásaink és a szükségleteink. Az egyik legegzotikusabbnak tűnő – mégis kompromisszumos - afrikai úti cél pedig egyértelműen Tunézia, ami jó választás lehet, ha csak egy kisebb kóstolót szeretnénk a forró kontinensből. Az ország területi adottságait tekintve, Líbia és Algéria között helyezkedik el, partszakasza a Földközi-tenger mentén mintegy 1200 kilóméter hosszan nyúlik végig. A domborzata is figyelemre méltó: hegyek, sík vidékek és a végtelen sivatag és a tenger váltakozása törik meg az ország testét. A változékonysága és megfizethetősége miatt a magyarok nagyon kedvelik ezt a desztinációt már hosszú évek óta, de az elmúlt években az arab tavasz történései miatt sokan féltek visszatérni ide. Ezt a félelmet pedig egy nap alatt rombolták le a személyes tapasztalataim, mikor 2019 őszén hat napot tölthettem el az ország fővárosában, Tuniszban.

Mozgalmas, egzotikus, biztonságos

Már nem először jártam Tunéziában. Tizenöt évvel ezelőtt a nagyszüleimmel volt szerencsém ellátogatni ide, mikor elvittek magukkal egy utazási iroda által szervezett, tunéziai körútra, amely során megismerhettem ezt a különleges országot. Gyerekként még nyitottabb talán az ember, nem volt „kulturális sokk” élményem, éppen ezért nagyon kíváncsi voltam, hogy európai, felnőtt – és szőke – nőként milyen élményeket gyűjtök majd itt. Ennyi év távlatában is azt kell, hogy mondjam, abszolút nem éreztem magam idegenként itt, sőt, inkább csak hasonlóságokra tudtam figyelni. Ha pedig imádsz fotózni – ahogyan én is -, akkor meg fogsz döbbeni, mennyi divatos fotóval töltheted meg itt az Instagram-feededet! Nekem szerencsém volt, mert Magyarország legmenőbb divatbloggereivel utazhattam el, akik megmutatták, hol és mit érdemes befotózni, ha igazán különleges képekre vágyunk, ezeket pedig most össze is gyűjtöttem.

Erre készülj, mielőtt belevetnéd magad az izgalmakba

Nem kell vízum, sem oltások, szerencsére csak egy érvényes útlevélre lesz szükséged ahhoz, hogy beengedjenek az országba. Budapestről csak az utazási irodákon keresztül utazhatunk el, de Bécsből indul menetrend szerinti, közvetlen járat, amivel közel két órás repülőúttal elérhető a közel egymillió főt számláló főváros, Tunisz. Mi a TunisAir gépével utaztunk, amely teljesen kényelmesnek bizonyult egy ilyen rövidebb távra.

A reptérről kilépve azonnal megcsap minket a hely különleges illatvilága, ami merőben eltér attól, amelyhez hozzászokott az orrunk Európában. A szokatlan szagok felkavarják az embert, de tudnunk kell, hogy Tunéziában sokkal komolyabban veszik az egészségügyi szabályok betartását más arab országokkal ellentétben, ezért nem kell tartani a fertőzésektől és az ételmérgezéstől sem. A mosdókban mindig jelen van egy takarítónő, aki minden használat után felmos és árgus szemekkel ügyel arra, hogy a szükségüket elvégzők kulturált állapotban enyhíthessenek magukon. A legtöbb helyen az illatokra is figyelnek, a környék legjellemzőbb illóolajaival, narancsvirággal és jázminnal illatosítják a belső tereket.

Az ország korábban francia gyarmat volt, így elég sok kulturális törekvésük megragadt itt, a többi közt a nyelvük is, hiszen az arab mellett a francia a hivatalos nyelve Tunéziának, de angolul is remekül beszélnek. A hivatalos pénznemük a tunéziai dínár, amely nem konvertibilis valuta, így dollárral vagy euróval készüljünk a pénzváltónak. A törvény tiltja a dínár kivitelét, így az utolsó váltásról szóló bizonylatot mindig őrizzük meg, mert csak ezzel tudjuk visszaváltani a pénzünket, ha esetleg nem sikerült volna az utolsó fillérig elverni valamelyik piacon.

A legmenőbb fotós helyszínek Tunéziában

#1 Insta-spot: Találd meg a tökéletes szállodát

A szállodába érkezve esett le az állunk csak igazán. A transzferbusz a főváros melletti üdülőfalu előkelő negyedébe vitt minket, Gammarth-ba. A főváros Rózsadombja is lehetne a rengeteg luxusingatlan és ötcsillagos hoteljeiről híres La Marsa, ahol sok helyen térfigyelő kamerák, a nagyobb hotelkomplexumok előtt pedig fegyveres őrök garantálják a szállóvendégek biztonságát. A mi buszunkat is átkutatták a belépés előtt. Ez egy rutin eljárás, nem kell tőle megijedni és nem is tart sokáig. Engem és útitársaimat nyugalommal töltötte el az odafigyelő hozzáállás. A hotel bejáratnál szintén átestünk egy ellenőrzésen, itt hasonlóan a reptéri átvilágításhoz, fémdetektoros kapu és egy futószalagos monitor várt bennünket. Abszolút nem macerás a dolog, de újfent a mi megnyugtatásunkat szolgálta.

Az ötcsillagos Golden Tulip Carthage Tunis hotel kívül-belül gyönyörű volt. Az előkertben illatos jázminbokrok, datolyapálmák és buja hibiszkuszok fogadják a vendégeket. Az előcsarnok hatalmas, építészeti kincsekben gazdag, a közepén egy hatalmas, díszes madárkalitka áll – ami a hely egyik kuriózuma, a bazárok népszerű szuveníre -, amelyben nimfa- és rózsásfejű törpepapagájok énekelnek. A szobák szintén grandiózusok, mind a berendezés, mind a terek tekintetében. A teraszról gyönyörű kilátás nyílik a szálló belső enteriőrjére, ami mögött felsejlik a tenger, ami egészen a horizontig tart. A szálloda ezen felül több étteremmel és gazdag svédasztalos kínálattal csábítja a vendégeket, továbbá egy spa részleggel is rendelkezik, ahol a hamam fürdőkultúrával lehet megismerkedni, ahol a gőzfürdő, a szauna és a térség különleges testradíros kezelése is elérhető. Ezeket a fantasztikus, részletgazdag helyszíneket semmiképpen ne hagyd ki, ha szeretsz fotózni.

Egy igazán szép hely a fotózásra

2 # Insta-spot: Menj el helyi tervezők showroomjaiba

Ha azt gondoltad, hogy az arab nők öltözködése megáll a csadorban vagy a burkában, nagyon tévedsz! A tunéziai nők többsége már épp úgy követi a modern divatot, mint bármelyik nyugati társuk. Az utcán nemcsak a fiatalok, hanem a középkorú nők is nadrágban járnak, nem tabu a farmer és a fővárosban elég gyakori az irodai viselet is. Az utunk során bepillantást nyerhettünk néhány modern showroomba is, ahol a kulturális adottságoknak megfelelő, mégis modern darabokat lehet találni. Az anyag és a motívumhasználatban visszaköszönnek a hagyományok, de bármelyik ruha vagy kiegészíthető beépíthető a street fashionbe. A La Marsában található Cachemire showroomban Azza Haddad tervező várt bennünket, aki számtalan ruhát és kiegészítőt mutat be számunkra. A dizájnerhez bárki betérhet, aki érdeklődik a helyi divat iránt, vagy csak szeretné felpróbálni a darabokat a különböző enteriőrökben.

Az autentikusabb vonal kedvelőinek pedig egy sarokkal messzebb kedvez a La Medina creation Olfa, ahol a helyi esküvői és alkalmi viselet legizgalmasabb darabjait szemlélhettük meg. Akik pedig ékszerrajongók, a Caméléon Création kézzel készített, egyedi termékeibe biztosan beleszeretnek majd. Ha pedig nemcsak nézelődni vagy a termékekben pózolni szeretnék, hanem vásárolni is, van lehetőségünk rá, ráadásul jóval jutányosabb áron, mintha egy európai tervezőnél válogatnánk.

Iszak Eszti fotója Azza Haddad tervező showroomjában, Cachemire-ban

3 # Insta-spot: Sidi Bou Said, a tunéziai Szentendre

Sidi Bou Said mór stílusban épült fehér házai azonnal Görögországot juttathatja eszünkbe. Egy lenyűgöző kilátású domboldalban sorakoznak különleges, mór stílusú épületei, amelyeknek gyönyörűen díszített ajtóit és ablakait egységesen kékre festik. Csupán egyetlen egy ajtót hagytak sárga színűre a városra, izgalmas túra ezt felfedezni. Ezen a helyen konkrétan nem hibázhatunk, hiszen a meredek város fekvése mindenhol tökéletes hátteret biztosít a fotózásra, ha szívesen pózolunk. Ha pedig csak az épített környezet és a természet szépségében gyönyörködnénk, akkor sem fogunk csalódottan sétálni. Rengeteg kis üzlet található itt, ahol nem a szokásos turistagagyi van, hiszen csak úgy mint Szentendrén, helyi kézművesek gyönyörű fazekasmunkái, szőttesei és bőrtermékei között válogathatunk. Arra számítsunk azonban, hogy a piacokkal ellentétben, itt nem divat annyira az alkudozás, hiszen minden darab egy művészeti alkotás.

4 # Insta-spot: Fedezd fel az Ennejma Ezzahra palotát!

A város ékessége a páratlan panorámával rendelkező Ennejma Ezzahra palota és kertje. A szó szerinti fordításban „Vénusz csillaga” névre keresztelt látványosság, Tunézia arab-iszlám építészeti remeke. A Rodolphe d’Erlanger által tervezett palota 1912 és 1922 között épült. Jelenleg az arab és mediterrán zene központjának ad otthont, számtalan koncertet tartanak itt, de turistaként a kiállítói teret is élvezni fogjuk. Az orientalista portré festő ötlete nyomán épült a környék egyik leglátogatottabb helyszíne, ahová évekkel ezelőtt jó pár tekercs diával érkezhettek a fotósok, hiszen minden négyzetcentimétere kiváló fotótéma.

Egy utazó tökéletes beállítása

5 # Insta-spot: Irány a medina!

A turisták valósággal elözönlik a tuniszi medinát, azt a zegzugos, labirintusszerű piacot, ahol számtalan árus bocsájtja áruba termékeit az országba látogató vendégek és a helyiek számára egyaránt. Egy nagyon izgalmas, misztikus helyszín ez, ahol száguldanak az emberek, az illatok és ízek. Szőnyeg és szövetárusok, kézművesek, pékek, régiség kereskedők, ékszerüzletek, talponállók és meg annyi érdekes hely, ahol elidőzhetünk a medinában bolyongva. Ez az alkudozás helye, ami kötelező, hiszen senki nem annyiért árulja a portékáit, mint amennyit valójában ér. Legyünk bátrak, kezdeményezők. Az útitársaim beszámolója szerint itt sokkal kellemesebb a piacozás, mint például Marokkóban, ahol minden sarkon erőszakosan akarnak rátukmálni valamit az emberre. Ha pedig némi elcsendesedére várunk a kavalkádból, keressünk fel egy kávézót vagy cukrászdát, ahol megpihenhetünk, majd kéretszkedjünk fel valamelyik üzlet rooftopjára, ahonnan fantasztikus kilátás nyílik a városra, ráadásul újabb elképesztő fotókat készíthetünk.

A közkedvelt divatblogger, Festy fotója a medina egyik boltjának tetőteraszán

6 # Insta-spot: Tölts el egy éjszakát egy vendégházban

A medinában nemcsak pezsgő, lüktető helyszínek vannak, a félre esőbb helyeken romantikus kis kávézók és regénybe illő régiségboltok vannak. Egy ilyen nyugalmas helyszínen találtunk rá az El Patio vendégházra, ami három gyönyörű, teljes körűen felújított, mégis hagyományos szobával várja a látogatóit. A komfort maximális szintű, kényelmes ágyak, kristálytiszta fürdőszoba és páratlan berendezés szolgálja a megszállók szükségleteit. A ház a 13. századból származó Hafsid dinasztia idején, Tunisz első aranykorában épült és mindössze néhány száz méterre található a Medina leghíresebb helyeitől, például a tunéziai nagy mecsettől. A szállás családi kézben van és annyira népszerű a látogatók körében, hogy 2019-ben az év szállásának választották. Ha nem ragaszkodsz ahhoz, hogy végig hotelben legyél, remek lehetőség egy éjszakát itt eltölteni, már csak amiatt is, mert az egész épület és környéke rendkívül jól fotózható.

El Patio: ahol a kényelem és az autentikus tunéziai kultúra találkozik

7 # Insta-spot: Mozaikszerelem a Bardo múzeumban

Tunézia legjelentősebb gyűjteményének ad helyet a Bardo Nemzeti Múzeum. A helyiek rendkívül büszkék származásukra és történelmi múltjukra, így a közelmúltban óriási felújításon ment keresztül az épület. A pun, római, bizánci és iszlám tárgyi gyűjtemény és a rendkívül jó állapotban megmaradt mozaikok a világ egyik legkülönlegesebb múzeumává teszik. A kiállítótér öt részlegben található és Tunézia történelmét mutatja be az ókortól a 19-20. századig. A padlótól a mennyezetig mindenhol kőmunkákat találunk, meglepetésünkre azonban bátran átsétálhattunk rajuk, ez azért van, mert a mozaikok különböző színű kövekből vannak kirakva, nem festettek, így nem kell félni attól, hogy elveszítik eredeti színűket. A több tízméter magasan végigrakott mozaikok között bámulatos élmény végigsétálni, akár egy napig is eltarthat, mire végig fotózza az ember a részleteit. Ha egyáltalán győzi…

Csalár Bence újságíró, divatblogger fotója a múzeumból

8 # Insta-spot: Egyél, igyál, fotózz!

Az utunk során számos fantasztikus étteremben volt szerencsénk étkezni. A tunéziaiaknál nincs szieszta időszak, így bármikor csillapíthatjuk étvágyunkat, amikor csak szeretnénk, ami remek hír, hiszen, így nem szakítja meg a programokat az időhöz kötött ebédszünet. Sidi Bou Saidban elég sok időt el lehet tölteni, így érdemes valamikor beiktatni egy étteremlátogatást is. Mi az egyik leghíresebb étterembe térhettünk be, az Au bon vieux temps-ba, ahol számos világsztár elfogyasztott már egy-két fogást, mikor Tunéziába látogatott. Többek között Claudia Cardinale, Jacques Chirac és számos amerikai elnök is vendégeskedett már itt. A medina különlegessége a Dar Belhadj étterem, ami kívülről egy romos épületnek tűnik, belülről viszont olyan lenyűgöző, akár egy királyi lakosztály. Ha pedig lenyűgöző panorámára és fine diningra vágyunk, akkor a Villa Didon Carthage lesz a mi helyünk, ahol a végtelen tenger látványa lesz a kísérőnk az ízorgia alatt. Aki pedig imádja a tenger gyümölcseit, az biztosan imádni fogja a Restaurant Le Grand Blue-t, ahol olyan finom és friss minden, mintha egyenesen a tengerből hozták volna ki a tányérunkra. Valamennyi étteremről elmondható, hogy „tisztességes” adagokkal dolgoznak és nagyon szépen tálalnak. Ne féljünk az ízektől, legyünk merészek, hiszen itt lehetőségünk lesz kipróbálni olyan új ízeket, amelyeket sehol máshol nem fogunk tudni megkóstolni.

Katona Dóra Mya tervező fotója

A listának persze ennyivel közel sincs vége, most csak egy különleges szeletet nyújtottunk a kínálatból, hiszen Tunéziában számos helyszín kínálkozik arra, hogy felfedezzük és megörökítsük a sivatagtól a tengerig.

Tunézia ihlette divatbemutató a fővárosban.

Leadfotó: Femcafe.hu / Lakatos Melinda

Oldalak

Szólj hozzá Te is!