Lélegzetelállító volt tegnap a Hold – Képeken a csodaszép égi jelenség

Csodálatos volt a tegnapi éjszakánk: szuperhold és teljes holdfogyatkozás is megfigyelhető volt az égbolton, amelyet a világ számos pontján lencsevégre kaptak. Mutatjuk a lélegzetelállító felvételeket az év legnagyobb teliholdjáról.

Teljes szuperhold-fogyatkozás volt a Csendes-óceán régiójában

Ahogy arról a Femcafén is beszámoltunk, 2021. május 26. igazán izgalmas nap volt a csillagászat kedvelői számára, és úgy igazából bárkinek, aki szeret gyönyörködni az égbolt különleges jelenségeiben. Egyrészt a Föld bizonyos pontjairól, Nyugat-Amerika, Ausztrália, Új-Zéland és Kelet-Ázsia területéről teljes holdfogyatkozás volt megfigyelhető, amit bár sajnos Magyarországról nem láthattunk saját szemünkkel, de szerencsére számos lenyűgöző képet feltöltöttek már a különleges eseményről az internetre.

Kaliforniából így látszódott a holdfogyatkozás

Az eltűnőben lévő Hold

Egy kicsit közelebbről

A holdfogyatkozás csillagászati jelenség, amelynek során a Hold részben vagy egészen a Föld árnyékába kerül. Akkor jön létre, ha a Föld a Nap és a Hold között van, és a Föld árnyéka vagy félárnyéka a Holdra vetődik. A teljes holdfogyatkozás során a Hold teljesen a Föld árnyékába kerül. Ilyenkor azonban mégsem sötétedik el teljesen a holdkorong, hanem fénye narancsvörösre változik amiatt, hogy a földi légkörön szóródó fény halvány derengést teremt a teljes sötétség helyett. A legfeltűnőbb égi jelenségek közé tartozik, hiszen szabad szemmel is jól látható az égbolton. Korábban a történelemben baljós jelként tartották számon, egyes népeknél egyenesen rettegtek tőle.

Nem a holdfogyatkozás volt az egyetlen különlegesség!

Lapozz a szuperholdról készült képekért!

Oldalak

  • 1
  • 2