Utazás

A szuperszámítógép megjósolta az időpontot: ekkor tűnik el a Föld színéről az emberiség

A Naprendszerrel kapcsolatos vizsgálatok már korábban rávilágítottak: 5 milliárd év múlva valószínűleg elpusztul majd a Föld, méghozzá a hidrogéntartalékait felélő Nap miatt, mely előbb vörös óriássá növekszik, elnyelve így a kék bolygót, majd külső rétegeitől megválva fehér törpévé zsugorodik. A Bristoli Egyetem kutatóinak új szimulációjából azonban az is kiderül, hogy eddigre már nem lesz emberi élet a Földön.

Nem fogjuk tudni megfékezni a klímaváltozást

A brit kutatók szimulációjuk során a Föld jelenlegi éghajlati, óceáni kémiáját, valamint a tektonikus lemezek és az ökoszisztéma aktuális állapotát használták kiindulópontnak. A szuperszámítógép segítségével elvégzett kísérlet nyugtalanító végkövetkeztetéssel zárult. Bőven a Föld 5 milliárd év múlva esedékes pusztulása előtt el fognak tűnni a sarki jégsapkák, és mivel jelentékeny mértékben megemelkedik a tengerszint, a partszakaszok nagyobbik része elnéptelenedik, a Föld légköre pedig szén-dioxiddal telítődik, radikálisan megnövelve a hőmérsékletet - és ez mind-mind annak a klímaváltozásnak köszönhető, mellyel az emberiség már évtizedek óta s küzd, s melyet - olybá tűnik - nem fogunk tudni visszaszorítani. De vajon mikor tűnhet el a civilizációnk a Föld színéről? Lapozz, máris mutatjuk a szuperszámítógép válaszát!

A szuperszámítógép szimulációja szerint 250 millió év múlva pusztulhat ki az emberiség az imént említett, az éghajlatváltozással összefüggő folyamatok miatt.
Kattints a további képekért!

2023 októberében startolt el a NASA Psyche küldetése, mely már csak azért is figyelemreméltó, mert a program keretében a szakemberek egy teljesen új kommunikációs rendszert is teszteltek.

Leadfotó: 123rf

Oldalak

Video Visszatérés a munkába kisgyerek mellől - tippek a szakértőtől
Utazás
Sztárok
Priscilla Presley nemrég régi emlékeket idézett fel, és őszintén mesélt arról, milyen is volt igazán együtt élni Elvis Presleyvel a memphisi Gracelandben.
Sztárok
Katalin hercegné és Vilmos herceg igyekeznek megóvni gyermekeiket a túlzott médiafigyelemtől, olykor-olykor azonban megörvendeztetik a rajongókat egy-egy családi kulisszatitokkal – épp így tett a...
Sztárok
Fél év után újra mutatkozott egy hivatalos királyi rendezvényen Katalin, aki annak ellenére, amin az elmúlt hónapokban keresztül ment, még mindig csodálatosan néz ki.