Így jártam Szlovéniával - Avagy csodás látnivalók és inspiráló történetek a szomszédból

Amikor utazásról van szó, az emberek többsége rendszerint igyekszik minél távolabbi úti célokat választani. Bár sok országban jártam már, alapvetően így voltam ezzel én is, ezért történhetett meg, hogy Szlovénia - ami tényleg itt van egy karnyújtásnyira - valahogy lemaradt a térképemről, egészen idáig...

Közvetlenül Budapestről

A húsvéti ünnepek előtt úgy döntöttem, ha már a péntek úgyis felszabadult, miért ne vegyem ki a maradék négy napot is és utazzam el valahova, egyfajta rápihenésként a nyuszira. Mivel nagyon előre nem foglaltam semmit, de otthon sem akartam ülni, egy közeli úti célra esett a választásom.

Így történt, hogy hétfőn kora reggel már egy Flixbus-on ültem, útban Szlovénia felé. A buszozás e formáját bevallom töredelmesen idáig szintén nem próbáltam, de meg kell hogy mondjam, igazán pozitívan csalódtam. Az ülések kényelmesek, a járművön van egy kis mellékhelyiség is, az egész tiszta és kulturált, így az alig 4 órás Budapest-Maribor távolság kifejezetten jól, és gyorsan telt.

Szállás tipp

Maribor városára tényleg érdemes legalább egy teljes napot rászánni, így célszerű a közelben szállást foglalni. A várostól alig 10 perces autóútra található a 4 csillagos Hotel Arena Wellness szálloda, melynek szobáiból csodás kilátás nyílik a festői Pohorje hegységre.

Maribor

Maribor Szlovénia második legnagyobb városa, amit a Dráva szel ketté, és a kiváló kiránduló, valamint síelési lehetőségeket kínáló Pohorje hegység ölel körül. A város utcáin sétálgatva csodás épületek és számtalan látnivaló kísérik utunkat, a kedves üzleteknek és kávézóknak köszönhetően pedig egészen úgy érezhetjük, mintha valamelyik tipikus mediterrán országban járnánk.


_

5 csillagos gasztronómia

Nem csak Mariborban, de az egész országban remek borokat kóstolhatunk. Ez a 400 éves szőlőtőke például a Guiness-rekordok könyvébe is bekerült, ráadásul minden évben bőséges termést is hoz.

Kiváló boraik mellett a szlovének remek ételeket is kínálnak, és bárhol jártam, mindig meg tudtak lepni valamilyen különlegességgel. A friss alapanyagokból készült tengeri ínyencségek mellett így kerülhetett az asztalra csalánleves vagy éppen pitypangsaláta, de életem legfinomabb nyulát is itt ettem.

Oldalak

Szólj hozzá Te is!