Utazás

Szlovénia, ahol minden megvan, amire egy vérbeli utazó vágyik

Szlovéniai kalandozásom első részében megállapítottam, hogy szomszédunk az egyik legváltozatosabb ország a Földön. Most, a folytatásban újabb bizonyítékokkal támasztom alá kijelentésemet: sok minden van még ebben a kis ékszerdobozban, ami felfedezésre vár.

Koper, ami kicsit Rómára, kicsit a Balatonra emlékeztet

Szlovénia sokadik arcát Koperben ismertük meg, ami egy lenyűgöző kikötőváros, és a lehetetlenül kék Adriai-tenger öleli körül. Eredetileg egy szigeten állt, innen ered egyik korai neve is: Kecske-sziget, Caprea, azaz Koper. Kb. 25 ezren lakják, jelentős részük szlovén, de vannak osztrákok, bosnyákok, szerbek, sőt olaszok is.

Lehet, hogy elcsépeltnek hangzik, de alig kezdtünk el sétálni a központban, máris úgy éreztem magam, mintha Olaszországban lennék. Régi korokat idéző házak, szűk, macskaköves utcák, finoman lengedező, száradó ruhák, falakon burjánzó növények – ilyen kedves romantikát legutóbb pár hete láttam, amikor megnéztem a Római vakáció című filmet. Kár, hogy nem én vagyok Audrey Hepburn, és Gregory Peck sem visz el a robogóján egy bolondos városnézésre…

Komolyra fordítva a szót, nem véletlenül neveztem el Kopert a szlovén Rómának. A kikötőváros sokáig itáliai fennhatóság alatt állt, ráadásul nagyon közel van az olasz határhoz. Hogy mennyire kicsi a távolság a két ország között, azt megtapasztalhatjuk, ha felmegyünk a Titov téren álló harangtoronyba. Bár 204 lépcsőfokot kell megmászni a csúcsig, a kitartásnak elképesztő panoráma a jutalma - többek között Triesztre is pompásan ráláthatunk, hiszen kicsivel több, mint 20 km-re fekszik Kopertől. Idegenvezetőnk szerint autóval kb. 30 perc alatt oda lehet érni még akkor is, ha nem sietünk.

A kilátás fentről

Szállástipp Koper közelében

Az Ankaranban található Hotel Convent egykor kolostor volt, ma viszont már szálloda - utánozhatatlan a hangulata, teszteltük. Bővebb információért kattints ide!

Koper azonban nem csak Rómát juttatta eszembe. Már lemenőben volt a nap, amikor újra az Adriai-tenger partján álltunk, és ahogy figyeltem a kikötőben várakozó vitorlásokat, motorcsónakokat, a lustán sétáló embereket, a balatoni nyaralások emlékei rémlettek fel bennem. Csak egy finom sajtos-tejfölös lángos, egy nyugágy és egy jó könyv hiányzott volna ahhoz, hogy igazán „magyar” legyen az élmény! Ugye?

Tiszta Balaton!

Kíváncsi vagy, milyen lehet Európa egyik legmodernebb bányájában? Lapozz!

Fotók: Femcafe/Kiss Gréta

Oldalak

Utazás
Fashion&Beauty
Az elmúlt hónapokban tanúi lehettünk a Barbiecore felemelkedésének és az Y2K reneszánszának, valamint az iskoláslánynak való öltözködés és a ringató balettcore hirtelen felfutásának.
Lifestyle
Futótűzként terjed a közösségi oldalakon egy feladvány - azt állítják, aki képes megoldani, az nagy valószínűséggel pszichopata.
Lifestyle
Mindenkivel előfordult már, hogy majd összeestünk az éhségtől, és beszaladtunk az első gyorsétterembe, ami az utunkba került. Ilyenkor általában szószt is kérünk a krumplihoz vagy csirkefalatokhoz.