Utazás

Bejártuk Szlovéniát és amit láttunk, azt nem felejtjük el egyhamar

Szégyenkezve vallom be, de 26 évesen jártam életemben először Szlovéniában. Most már bánom, hogy ilyen sokáig vártam vele, mert ennél az országnál kevés gyönyörűbb, emberközelibb, változatosabb hely létezik. Útinapló – 1. rész!

Irány Szlovénia!

Korán reggel, kisbusszal indultunk Budapestről; egy 4 órás út várt ránk, szlovéniai túránk első állomása ugyanis Podcetrtek volt. A magyar fővárosban még morgott az idő, akár egy dühös kutya, félhomályos, barátságtalan volt minden, de ahogy közeledtünk a célunkhoz, úgy oszlottak el egyre inkább a felhők. Boldog voltam, mert Szlovéniába már ragyogó napsütésben érkeztünk meg.

A kezemből ettek az őzek Olimjében

Podcetrtek álmos kis település a szlovén-horvát határnál, ahol olyan kevés kocsi közlekedik, hogy nyugodtan andaloghatunk az autóúton, és ahol egy lassú járású, gumicsizmás öreg mosolyogva köszön a számára teljesen ismeretlen újságíró csapatnak. Egy kellemes séta után továbbmentünk Olimje kisvárosába, ahova két okból mindenképpen érdemes ellátogatni: az őzek és a kastély miatt.

Szállástipp Podcetrtekben

Podcetrtekben egy gyönyörű szálláshelyre bukkantunk: Ortenia – Szlovénia első öko-apartmanjai - bővebb információért kattints ide!

A kastélyt a 11. században építették, a 17. században azonban szerzetesek vették birtokba és kolostorrá alakították. „Hódításukat" jelzi a csodaszép templom és a gyógyszertár is, utóbbi Európa 3 legrégibb patikájának egyike. 1780-ban alapították, freskói, bútorai Anton Lerchinger Rogatec mester tehetségét dicsérik. Az „öreg” patika mellett működik egy „fiatal” is a kastélyban, ahol gyógyteákat, tinktúrákat, szirupokat lehet venni – egy idős bácsi az eladó, az arcára van írva, hogy mindent tud a gyógynövényekről. A kastély körül helyes kis kert terül el, itt gyógynövények, zöldségek, gyümölcsök nőnek, az épülettől nem messze pedig egy csokoládé manufaktúra áll, ahol istenien finom édességeket lehet kapni.

Ma is működik egy patika az épületben

Ha a kastélyt kívül-belül alaposan megnéztük, akkor érdemes részt venni egy másik helyi programon, az őz-és szarvasetetésen. Igen, Olimjében még ezt is kipróbáltuk, méghozzá a Jelenov greben vendégház környékén, ahol a szarvasok, őzek és mufflonok szabadon járnak-kelnek. Ha pedig etetési idő van, akkor akár a kezünkből is szívesen falatoznak! Barátságosak, nem bántanak és úgy láttuk, ha nekik szánt ropogtatnivaló van nálunk, abszolút nem félnek tőlünk.

A szemembe nézett

A gyönyörű Bledi-tó környékét is bejártuk - lapozz!

Fotók: Femcafe/Kiss Gréta

Oldalak

Utazás
Lifestyle
Futótűzként terjed a közösségi oldalakon egy feladvány - azt állítják, aki képes megoldani, az nagy valószínűséggel pszichopata.
Lifestyle
Mindenkivel előfordult már, hogy majd összeestünk az éhségtől, és beszaladtunk az első gyorsétterembe, ami az utunkba került. Ilyenkor általában szószt is kérünk a krumplihoz vagy csirkefalatokhoz.
Lifestyle
Szerencsés fejezet veszi kezdetét a Vízöntő életben. Napi horoszkóp!