Utazás

Srí Lanka elnöke elmenekült az országból

Gotabaja Radzsapaksza már hétfőn is megkísérelt elmenekülni Srí Lankáról, ám akkor a repülőtéri személyzet akadályozta meg távozását.

Feleségével és két testőrével együtt távozott

Elmenekült Srí Lankáról az ország elnöke, Gotabaja Radzsapaksza - adta hírül az AP egy neve elhallgatását kérő informátorra hivatkozva. A politikus felesége, továbbá két testőre társaságában szállt fel egy Maldív-szigetekre tartó repülőgép fedélzetére.

Srí Lankán jelenleg is tartanak azok a végeláthatatlannak tűnő zavargások, melyek néhány hónappal ezelőtt törtek ki az országot sújtó gazdasági válság miatt. Radzsapaksza és családja két évtizeden át irányította Srí Lankát, hatalmuk megingathatatlannak tűnt, a mostani tüntetéshullám azonban olyannyira erősnek bizonyult, hogy végül őket is elsöpörte.

Fotó: MTI/EPA/Csamila Karunaratne

Az elnöki negyedet is megrohamozták

Kedden mi is megírtuk, hogy nemrég tüntetők ezrei rohamozták meg az elnöki negyedet, beleértve az államfői rezidenciát Srí Lanka fővárosában, Colombóban.

A súlyos pénzügyi válság azután érte el az országot, hogy a koronavírus tönkretette az idegenforgalomtól függő gazdaságot, és csökkentette a tengerentúli munkavállalók hazautalásait, amit a hatalmasra duzzadt államadósság tovább súlyosbított.

A feszültség pedig egyre fokozódik, a pénzszűkében lévő ország már nem tud üzemanyag-szállítmányokat fogadni, aminek következtében kezdenek szinte teljesen kifogyni a benzinből. A kormány elrendelte az iskolák és közhivatalok ideiglenes bezárását is annak érdekében, hogy az üzemanyaghiány miatt fellépett közlekedési nehézségeket mérsékeljék.

Srí Lanka elnöke már hétfőn is megpróbált elmenekülni az országból, akkor azonban a repülőgép személyzete megakadályozta ebben.

A tüntetők a törvényjavaslat sürgősségi vitája, illetőleg a zárószavazás kijelölt, kora délutáni időpontjáig blokkolni kívánják Budapest egyik legforgalmasabb hídját.

Leadfotó: MTI/EPA/Csamila Karunaratne

Oldalak

Utazás
Fashion&Beauty
A balayage igen népszerű festési technika, azonban nemrégiben igen populáris lett a kistestvére, a foilayage.
Home&Design
Az év kültéri trendeket bemutató mottója bőségről árulkodik: még több könnyedség, még több szín és még több elegancia.
Lifestyle
A Mérleg fantasztikus lehetőségeket kap az élettől. Napi horoszkóp!