Utazás

Különböző színű üvegdarabokat találtak a sivatag közepén - most már biztos: nem a Földről származnak

A chilei Atacama-sivatag - mely egyben a Föld egyik legszárazabb területe - különös titkokat rejt.

Különös jelenségek a sivatag közepén

A Chilében található Atacama-sivatag a világ egyik legszárazabb területe, különösen kedvezőtlen életkörülményekkel. A térségben hihetetlenül kevés csapadék esik, ezért alig-alig akad olyan állatfaj, mely képes túlélni e mostoha kondíciók közepette is, a növények pedig még kevésbé képesek alkalmazkodni az itteni feltételekhez. Az Atacama-sivatag azonban nem kizárólag emiatt érdemes a figyelmünkre, hanem azért is, mert a kutatók annak idején rátaláltak itt egy körülbelül 75 kilométeres sávra, melynek mentén fekete és zöld üvegszilánkokra bukkantak. Még a szakértők sem tudták megmondani, hogy az üvegdarabkák hogyan köthettek ki a sivatag közepén, mindenesetre voltak, akik úgy vélekedtek, az ásványok megolvadhattak, majd megkeményedhettek a forróságtól.

Természetesen szép számmal akadtak olyanok, akiket nem győzött meg e teória. Közéjük tartozott Peter Schultz, az amerikai Brown Egyetem kutatója is, aki 2018-ban maga is az Atacama-sivatagba utazott, hogy szemrevételezze a furcsa jelenséget. Ekkor érdekes megfigyelést tett.

Fotó: 123rf

Lapozz, tudj meg többet az Atacama-sivatag rejtélyéről!

Oldalak

Utazás
Egészség
Ez a szervünk az, ami felelős testünk méregtelenítéséért, így egészségünk érdekében jobban tesszük, ha nem mérgezzük szándékosan!
Utazás
A rétegfelhőzet zsugorodik, a látási viszonyok javulnak, és bár komolyabb mennyiségű csapadék nem várható, melegünk bizony ma sem lesz.
Sztárok
Ismert tény, hogy Sir Elton John nagyon közeli barátságot ápolt Diana walesi hercegnével, sőt a temetésén is fellépett. Azt azonban csak kevesen tudják, hogyan indult kettejük kapcsolata.