Utazás

Te hallottad már? Ilyen hangja van a sarki fénynek

Egyre többen számoltak be kísérteties hangokról, miközben a sarki fényt csodálták. Ennek járt utána egy tudóscsoport. Meglepő eredményre jutottak.

Kísérteties hangja van a sarki fénynek

A szinte észrevehetetlen hangokat eddig csak a legvadabb sarki fényjelenségek idején érzékelték. Akik tapasztalták távolban zubogó vízesésként tudták legjobban jellemezni, vagy pukkanásként és recsegésként, mintha egy gyenge statikus zörejről lenne szó. Unto Laine akusztikai mérnöknek sikerült rögzítenie ezt a jelenséget, így elkezdhették tudományosan is vizsgálni. Évekig mítosznak számított a zajok létezése, viszont Laine a csapatával 2012-ben bebizonyította, hogy valóban történik hanghatás a látványos fényjáték alatt. Ezek után azt is meg tudták állapítani, hogy körülbelül 70-100 méteres magasságból hallatszódnak, valamint arra is ésszerű választ találtak, hogy mi miatt képződnek a hátborzongató neszek - írja az in.hu a Science Alert cikke alapján.

Lapozz a hangfelvételhez!

Oldalak

Utazás
Utazás
A most felfedezett minták nagyjából kétszer olyan idősek, mint a korábbi rekordtartó - árulta el a Cambridge-i Egyetem egyik munkatársa.
Fashion&Beauty
A hajápolásra is kiemelt figyelmet kell fordítanunk, ugyanis kárt tehetünk a hajunkban, ha nem foglalkozunk vele. Lefekvés előtt is érdemes néhány dologra odafigyelni.
Utazás
Dr. Kovács Erik éghajlatkutató, klimatológus, a Klímapolitikai Intézet vezető kutatója friss elemzésében arra a kérdésre keresi a választ, hogy van-e esély Magyarországon fehér karácsonyra 2022-ben.