Utazás

Te hallottad már? Ilyen hangja van a sarki fénynek

Egyre többen számoltak be kísérteties hangokról, miközben a sarki fényt csodálták. Ennek járt utána egy tudóscsoport. Meglepő eredményre jutottak.

Kísérteties hangja van a sarki fénynek

A szinte észrevehetetlen hangokat eddig csak a legvadabb sarki fényjelenségek idején érzékelték. Akik tapasztalták távolban zubogó vízesésként tudták legjobban jellemezni, vagy pukkanásként és recsegésként, mintha egy gyenge statikus zörejről lenne szó. Unto Laine akusztikai mérnöknek sikerült rögzítenie ezt a jelenséget, így elkezdhették tudományosan is vizsgálni. Évekig mítosznak számított a zajok létezése, viszont Laine a csapatával 2012-ben bebizonyította, hogy valóban történik hanghatás a látványos fényjáték alatt. Ezek után azt is meg tudták állapítani, hogy körülbelül 70-100 méteres magasságból hallatszódnak, valamint arra is ésszerű választ találtak, hogy mi miatt képződnek a hátborzongató neszek - írja az in.hu a Science Alert cikke alapján.

Lapozz a hangfelvételhez!

Oldalak

Utazás
Lifestyle
Valószínűleg te is álmodoztál már tökéletes, hófehér mosolyról, melyre rengeteg házi praktikát találhatunk az interneten. De vajon mind biztonságos?
Lifestyle
A kutyái már lefekvéskor nyugtalanok voltak, de ő nem vett róla tudomást. Csak másnap reggel derült ki, hogy miért viselkedtek furán az ebek.
Lifestyle
Nem kell többet a kertet ellepő kártevőktől tartanod, ha ezt az olcsó, két összetevős "csodasprayt" használod a növényeiden.