Sarkantyús teknősök keltek ki a Nyíregyházi Állatparkban

Hat sarkantyús teknős (Geochelota sulcata) kelt ki a napokban a Nyíregyházi Állatparkban.

A kis teknősök 115 nap alatt keltek ki a sóstógyógyfürdői park keltető állomásán. Az 5 és fél centiméter hosszú, mindössze 25 gramm súlyú állatok jól vannak, jelenleg a park úgynevezett "hüllő ovijában" cseperednek. Eleinte a folyamatosan visszahúzódó szikzacskó táplálta őket, de most egyhetesen már elkezdték enni a salátát, a fűféléket és a zöldségeket is - közölte honlapján, a sostozoo.hu oldalon az állatpark szerdán.

A sarkantyús teknős a fekete kontinens legnagyobb termetű szárazföldi teknősfaja, nem ritka a 60-70 kilogramm tömegű példány sem. A páncélja feltűnően domború, a hímeknél emellett jól láthatóak a megerősödött és megnyúlt toroklemezek és pajzsok, amelyek segítségével a párzási időszakban egymást lökdösik el a nőstények közeléből.

Mivel a hazai klíma nem megfelelő a sarkantyús tojások fejlődéséhez - állandó 29-30 Celsius-fok, valamint 90 százalékos páratartalom szükséges hozzá - ezért a park szakemberei négy hónappal korábban helyezték keltetőbe a pingponglabda-méretű tojásokat.

A Nyíregyházi Állatpark inkubátorháza, vagyis "hüllő ovija" a hüllők, kétéltűek szaporodását mutatja be a tojásrakástól az ivadéknevelésig, a növendék állatok gondozásáig, amíg felnőtté nem válnak. A nem mindennapi állatgyűjteményben a látogatók előtt zajlik a napi munka a terráriumokban és az üveglapok mögött.

Fotó: sostozoo.hu
Forrás: MTI

Oldalak

Szólj hozzá Te is!