Utazás

Romkastélyból csodapalota: a turai kastély titkai - Nézz be te is a rekonstrukciós munkák kulisszái mögé!

Két éve fejeződött be a hazai műemléki értékmentés egyik legjelentősebb felújítása - újjászületett a turai kastély. A műemléki világnap kapcsán nézz be velünk te is a rekonstrukciós munkák kulisszái mögé, lerántjuk a leplet a különleges építmény rejtett titkairól!

Műemléki világnap

Tégláról téglára újjáépített kémények, négyzetcentiméterenként egyesével felújított mészkőkorlátok, megmentett eredeti falfestmények és a kapcsolódó szellemi történelmi értékek felkutatása – a hazai műemléki értékmentés egyik legjelentősebb felújítása a turai kastély rekonstrukciója, amely két éve fejeződött be. Az április 18-i Műemléki világnap alkalmából a beruházást végző BDPST Group összegyűjtött tíz meglepő érdekességet, amelyek a kastélyhoz és a hihetetlen alaposságot és precizitást igénylő felújításhoz kapcsolódnak.

Turai Kastély fotó

A történelem nyoma

A turai kastélyt báró Schossberger Zsigmond termény-nagykereskedő mágnás építtette feleségének, Mayer von Gunthof Teréznek 1883-ban. A neoreneszánsz és neobarokk stílusjegyeket viselő kastély építésze Ybl Miklós tehetséges tanítványa, Bukovics Gyula volt. A kor minden építészeti bravúrját felfedezhetjük az épületben: a korszerű központi fűtés mellett volt étellift és villanyáram is, minden szintre került fürdőszoba. A Schossberger család több mint fél évszázadon át használta a kastélyt, amely ezen időszak történelmének hiteles lenyomata. A huszadik században a történelem viszontagságai a kastélyt sem kímélték: a második világháború során először a német, majd az orosz katonaság költözött a kastélyba, az államosítás után általános iskolaként használták az épületet, egészen 1973-ig, majd magánkézbe került. Az ezt követő időszakban több tulajdonosa is volt. A 2000-es évekre a méltatlanul elfeledett kastély állapota jelentősen leromlott, a története 2016-ban vett pozitív fordulatot, amikor teljes körű felújítás vette kezdetét. A rekonstrukciót alapos kutató munka előzte meg, amely feltárta a történelem rejtett jegyeit.

Az alábbi, a felújítás után készült videóban betekintést nyerhetünk a rekonstrukciós munkák kulisszái mögé, a restaurálást végző szakemberek kalauzolásával!

További érdekességekért kattints a galériára!

A kastély a felújítás előtt alul és fölül is ázott. Mivel az épület egy őskori folyómeder helyére épült, így jelentős mennyiségű talajvíz áztatta falait. A hiányos tető sem védte a patinás épületet, így a felső részek rendszeresen átáztak. A felújítás első szakaszának legfontosabb feladata ezért a tetőszerkezet teljes rekonstrukciója, valamint az épület talajvíz-szigetelése volt. Egy speciális építészeti eljárásnak köszönhetően a kastély alsó vízvédelme tökéletesen kiépült.
Kattints a további képekért!

Újabb neves elismerést szerzett Magyarország egyik legszebb kastélya. A díjnyertes park öt éven át tartó rekonstrukciós munka keretében újult meg, két eredeti tervezője, Petz Ármin és Jámbor Vilmos hagyatékát ápolva.

Leadfotók/Fotók: BDPST Group

Oldalak

Utazás
Lifestyle
A megemelkedett rezsiárak mellett sorra húzzák le a redőnyt éttermek és üzletek is, hiszen nem tudnak annyi bevételt termelni, hogy túléljenek. Ez azt is jelenti, hogy tömegek veszítik el az...
Lifestyle
Innentől kedve a cégeknek lehetősége van euróban vagy amerikai dollárban befizeti az iparűzési adót.
Sztárok
Tolvai Reni bevállalós videót közölt Instagram oldalán, azonban a követői nem nézték jó szemmel az énekesnő viselkedését.