Ez a város téged is transzba ejt, és még messzire sem kell menned érte!

Túlzások nélkül állíthatom, hogy életem egyik legszebb utazásán vagyok túl, amit kedves nagyszebeni barátaink meghívásának köszönhetek. Csak néhány ízelítő, hogy miért válasszuk úticélnak ezt a csodás kis várost: kedves emberek, hangulatos óvárosi utcák, leírhatatlanul finom ételek és italok, mesebeli tájak és épületek, és a hamisítatlan erdélyi vendégszeretet. Szeretném átadni azt a sok szép élményt, amit a napokban átélhettem és bemutatni Erdély egyik legszebb területét, Szeben megyét. Menjetek és ismerjétek meg ezt a kis ékszerdobozt: kedves emberek, mesebeli tájak, hazai ízek, na és persze a kihagyhatatlan erdélyi pálinka!

Kezdjük az alapoknál

Nagyszeben Szeben megye székhelye, Erdély déli részén található, 558 km-re Budapesttől, amit a remekül kiépített autópályának köszönhetően, 1-2 rövid megállással nagyjából 6 óra alatt meg tehetünk. Az egész ország területén román LEJ-jel tudunk fizetni, de elég sok helyen bankkártyát is elfogadnak. A határon érvényes személyi igazolvánnyal tudunk átjutni, az autópálya díj a magyar díjakhoz hasonló (itt ro-vinieta-nak hívják, amit benzinkutakon és online egyaránt meg lehet vásárolni).

Évről évre egyre több turista látogatja a várost és környékét: több szászezer vendég fordul meg Erdély ezen területén, amit többek között annak is köszönhető, hogy 2007-ben Nagyszeben elnyerte az Európa Kulturális Fővárosa címet.

Kihagyhatatlan látnivalók Nagyszebenben

Mindenki más típusú, van aki egyedül szereti felfedezni az adott települést, ahol kirándul, és van, aki szervezett utazás által, idegenvezető segítségével szereti körbejárni a kihagyhatatlan látnivalókat. Mi kaptunk egy kedves és felkészült idegenvezetőt, aki lokálpatriótaként ismeri a város történetét, minden szegletét, így mondanom sem kell, hogy számos kis titkot is elárult szülővárosáról. Amennyiben Nagyszebenben jártok és szeretnétek egy szuper idegenvezetőt, keressétek Takács Gyöngyit, aki garantáltan a legjobb helyekre visz majd el titeket izgalmas sztorik kíséretében.

Talán az egyik must-have látnivaló a városban a majdnem 400 évig (!) épített evangélikus székesegyház. Még ha nem is vagyunk vallásosak, ezt a műremeket már csap építészeti szempontból is érdemes szemügyre venni. Egyedi freskót, barokk stílusú elemeket és egyéb különleges díszítéseket is megtekinthetünk a templomban, aminek különlegessége, hogy Zsolnay cserép is lapul az elemek között. Tornya közel 80 méter magas, aminek tetejébe akár fel is mehetünk, ha van erőnk 198 lépcsőfokot megmászni (megszámoltam, ezért tudom). A székesegyház egyébként felújítások miatt 2021-ig zárva van, de a torony így is látogatható.

Nagyszebenben ezen túl számos más izgalmas dolog is felfedezhető: természetesen van történelmi (Altenberger ház) és Természetrajzi múzeum is, itt található a híres Brukenthal palota, de van gyönyörű óváros rész hangulatos kis utcákkal, tudunk vásárolni helyi finomságokat a nagyszebeni piacon, de vannak fesztiválok és remek koncertek is a városban.

Femcafe tipp

Szállástippek: Carpathian Hotels
Étterem, kávézó: Jules étterem, Atrium Classic Cafe, Stravagante olasz kávézó

Transzba estünk Transzfogarastól

Igaz a mondás, hogy semmi nem történik véletlenül. A világhírű szerpentin kimaradt a program tervezetből, de mivel az egyik vendéglátónkhoz viszonylag közel esett, megbeszéltük barátainkkal, hogy ha már itt vagyunk, semmiképp ne hagyjuk ki ezt a csodát. És milyen jól tettük, hogy kicsit változtattunk a programon! Praktikusan az út kezdetén van egy benzinkút - így számoljunk egy ellenőrzéssel az indulás előtt -, mivel a kemény hegymenet imádja az üzemanyagot. Az út teljes hossza egyébként 90 km, amit még Nicolae Ceausescu román diktátor építtetett az 1970-es években, hogy a szovjet megszállás ellen így védekezzen. Számos katona élete árán épült meg ez a csodálatos út, ahol a szerpentin végéhez érve (2042 méter magasan) egy lenyűgöző tisztaságú és szépségű tóhoz érkezünk, ami a Bilea-tó nevet kapta.

Az utat körülbelül októbertől május egy bizonyos szint felett lezárják, azonban innen egy finom kürtőskalács és forralt bor után libegővel a téli időszakban is feljuthatunk a csúcsra.

Femcafe tipp

Szállás tipp: Pastravaria Albota

A cikkhez tartozó galéria: 

Oldalak

  • 1
  • 2

Szólj hozzá Te is!