Utazás

Tűzgyűrűvé változott a Nap – lenyűgöző felvételeken a részleges napfogyatkozás

Június 10-én különleges, gyűrűs napfogyatkozás volt megfigyelhető Magyarországról, amit naptávcsővel, napfogyatkozás-szemüveggel vagy hegesztőszemüveggel lehetett követni. Ha éppen nem volt kéznél semmi ilyesmi, akkor jó hírünk van: hoztunk pár felvételt, ami a lélegzetelállító csillagászati jelenségről készült.

Csütörtökön különleges, gyűrűs napfogyatkozás volt megfigyelhető

Napfogyatkozás akkor alakul ki, amikor a Hold éppen a Nap és a Föld közé kerül, ezért a Hold árnyékot vet a Földre. A teljes napfogyatkozások a holdfogyatkozásokkal ellentétben mindig csak a földgolyó egy kis részéről figyelhetőek meg.

A gyűrűs napfogyatkozás azt jelenti, hogy a teljes árnyék sávjában sem tudja a holdkorong egészen eltakarni a Napot, hanem egy látványos fénygyűrű megmarad a fekete holdperem körül. Ennek oka, hogy a Hold éppen földtávolban jár, és kisebb méretűnek látszik, mint a napkorong.

A jelenlegi gyűrűs napfogyatkozás a maga teljességében csak Kanada északi részén, Grönlandon, majd Szibériában és a Távol-Keleten látszik. Magyarország most éppen a részleges fogyatkozási sáv külső határán helyezkedik el. Míg Budapestről a holdkorong a napátmérő 8 százalékát takarja ki, Szegedről mindössze a 4 százalékát, így szabad szemmel nem lehetett észrevenni a jelenséget, naptávcsővel, napfogyatkozás-szemüveggel vagy hegesztőszemüveggel viszont jól megfigyelhető volt. A csillagászok figyelmeztettek arra, hogy a jelenség megfigyelésére csak szaküzletekben napmegfigyelésre alkalmazható eszközök használhatóak. A házi megoldások látáskárosodást okozhatnak.

A részleges fogyatkozásokról számos fotó és videó készült szerte a világon, ezekből válogattunk.

További felvételekért lapozz a következő oldalra!

Oldalak

Video Szerelmi horoszkóp
Utazás
Sztárok
Ördög Nóra és férje, Nánási Pál Olaszországban romantikáztak. A gyönyörű és sikeres műsorvezető nemrég tért haza a külföldi nyaralásról, de máris munkába állt, és az Audi büszke nagyköveteként...
Sztárok
Meghan Markle állítólag olyan lekezelően bánt egyik alkalmazottjával, hogy az illető nem bírta tartani magát és zokogni kezdett a hercegné feléje áradó haragja miatt.