Utazás

Gyerekekkel utaztok? Erre figyeljetek, ha repülővel mentek!

Ma már repülőre ülni szinte olyan, mintha csak az autóba pattannánk be: kényelmes, gyors, sokszor költséghatékony, és országokat – hova tovább – kontinenseket szelhetünk át egy felejthetetlen vakációért. A nyár beköszöntével a nyaralások tervezése is elkezdődött akár egy távolabbi úti cél latba vételével is, ahova még a gyerekeinket is magunkkal vinnénk. Mutatjuk, mire figyeljünk, hogy a gyerekeknek már a repülőzés is élmény legyen!

bud airport minipolisz mini repülőtér

Indulás előtt

Tudvalevő, hogy valamelyik gyerek kifejezetten várja, míg más - természetes módon - tart a repüléstől, a magasságtól. Az ilyen félelmek eloszlatására érdemes utazás előtt foglalkozni a témával képeskönyveken, meséken, illetve magán a játékon keresztül, ami az ő nyelvükön magyarázza el, hogyan néz ki egy repülőút, mi található a reptéren, esetleg hogyan működik a repülő. Mivel a gyerekek igénylik a stabilitást, így beszélgessünk arról is, hogy mi fog történni a repülőtéren, vagyis mi-mi után fog következni, a felmerülő kérdéseket pedig őszintén, ám röviden-tömören válaszoljuk meg. Ezt akkor is megtehetjük, ha inkább az izgatottság ül gyermekünkön – pláne, ha ez lesz az első repülőútja!

Az esetleges feszültségen sokat tudunk még enyhíteni, ha a gyerekekkel együtt pakolunk be: legyen választása, mit szeretne magával vinni a nyaralásra, a reptérre, a fedélzetre. Utóbbira válasszunk közösen egy mesét, amit előre letöltünk eszközünkre, valamint legyen egy saját poggyásza: tegyük be azt a mesekönyvet, amit szívesen nézeget (nagyobbak könyvet, fülhallgatót is vihetnek), és ha szükséges, azt a tárgyat (plüss, rongyi, játék, stb.), ami megnyugtatja, amivel komfortosan érzi magát. Természetesen nem kell az egész gyerekszobát bepakolni a kis hátizsákba, inkább a vagy-vagy elvét tartsuk szem előtt.

poggyász gyerekeknek repülőútra

Biztosítás

Bárhova is utazzunk, a biztosításról ne feledkezzünk meg! Önmagunkra és a gyerekekre is ildomos kötnünk, ami minden eshetőségre védelmet jelent. Ma már a kisebb összegű biztosítások is megfelelőnek bizonyulnak, ha az utazás alatt például orvoshoz kell látogatnunk, így ez mindenképp élvezzen prioritást a teendők listáján!

Ott vagyunk már?

Egy repülőutat általában nem lehet megúszni 2 óra alatt, plusz a reptéren töltött várakozással teli idő is maratoninak tűnhet a legkisebbek számára. A vámmentes boltokban addig is be lehet szerezni az útra elegendő folyadékot valamint egy kis nasit is preferencia szerint. Jó eséllyel a bevásárlás után már indulhatunk is a fedélzetre, ám ha még mindig van időnk, az ablakra tapadva kémlelhetjük a repülőgépeket, a fel- és leszállást, és persze az utasokat. Ez a félelmek enyhítésében is segíthet, hiszen a gyerekek végig nézhetik, mi vár rájuk. Ez biztonságot adhat az utazás előtt, hiszen ezáltal megbizonyosodhatnak róla, hogy nem vár rájuk veszély. Ráadásul meglehetősen érdekes a nagy repülőgépek látványa, valamint összességében a repülőtér sajátosságai is elvarázsolhatják a kicsiket.

ferihegy repülőtér bud airport gyerekkel

Továbbá a reptéren várakozó szülőknek és gyerekeknek számos kényelmes térrel és szolgáltatással készülnek, úgy mint fotellel, pelenkázóval, és mikróval felszerelt baba-mama szoba és gyerekjátszó. A kényelmet szolgálja még, hogy találhatunk babakocsi tárolót is, valamint a családosok használhatják a gyorsítósávot az utasbiztonsági ellenőrzésnél.

Itt a kapitány beszél!

A fedélzeten válnak izgalmassá a dolgok! Egy kis nyugtalanság még a legbátrabb gyerekben is megjelenhet, így fontos, hogy mi magunk higgadtak maradjunk. Halk, nyugodt szavakkal kommunikáljunk – akár akkor is, ha az izgatottság nem feltétlen nyugtalanságban, hanem nyughatatlanság formájában jelenik meg. Ha a gyermekünk már mondhatni rutinos a repülőn, úgy könnyebben túljuthatunk ezen a szakaszon, így már csak az út hosszától- illetve életkortól függően kell olyan tevékenységekkel készülnünk, ami az utazás alatt megfelelő lehet a gyermekünknek. Ám a korábban bepakolt holmikból valószínűsíthetően meg fogjuk találni azt, ami nemcsak a gyerekeket, de az időt is repíteni fogja.

repülőgép indulás érkezés apa fiú

Próbáljátok ki kicsiben!

A repülőtér a Minipoliszba költözött! Május 31-én megnyílt a Budapest Airport 120 m2-es játékterülete, ahol a gyerekek repülőtéri dolgozóként is kipróbálhatják magukat. A mini repülőtér állomásain az 5-10 év közötti gyerekek interaktív módon, játszva tanulhatnak különböző repülőtéri folyamatokról, munkakörökről. Látogassatok el Ti is Budapesten a Király utca 8-10. alatt található minivárosba, hogy már a repülőút is élmény legyen!

bud airport minipolisz mini repülőtér

Lead fotó: Pexels /Vikki/

Oldalak

Utazás
Fashion&Beauty
Minden évszaknak megvannak a maga elengedhetetlen ruhadarabjai, ha pedig a leghidegebb hónapokról van szó, valószínűleg mindannyiunknak a télikabátok jutnak először az eszünkbe.
Fashion&Beauty
Gyakran elfelejtjük, hogy a héj nem csupán a gyümölcs védelmét szolgálja, hanem ugyanúgy felhasználhatjuk, akár a gyümölcshúst. De pontosan mire is?