Feltárták az idei év eddigi legnagyobb régészeti szenzációját egy olasz barlangban

Nem mindennapi felfedezést tettek egy Rómához közeli olasz barlangban – írja a Player. Az olasz kulturális miniszter, Dario Franceschini szerint hamarosan az egész világ erről fog beszélni. Egy biztos: még a szakemberek szája is tátva maradt.

Különleges leletek

Egy Rómához közeli barlangban kilenc neandervölgyi ember maradványát találták meg, köztük megkövült koponyákat, koponyatöredékeket, fogakat és egyéb csonttöredékeket. A tengerparton fekvő Guattari-barlang Lazio tartományban, San Felice Circeo településen, Róma és Nápoly között félúton található. A leletek közül nyolc maradvány legalább 50-60 ezer éves, a kilencedik pedig 90 ezer éves is lehet, de több régész még ennél is régebbire, 100 ezer évesre tippeli a különleges maradványt, amelyek közül egyet kivéve mind felnőttek voltak. Korábban ugyanebből a barlangból már előkerült két lelet, így az egyik legjelentősebb lelőhelyről van szó a neandervölgyiek szempontjából. Az ásatások során előkerültek még különböző állatcsontok is, például elefántok, orrszarvúk, óriásszarvasok, vadkecskék, barlangi medvék és őstulkok maradványai, amelyeknek köszönhetően az archeológusok sikeresen rekonstruálták a korabeli környezetet és klímát. A neandervölgyiek egyébként a ma élő ember legközelebbi rokonai, egykor Európát, a Közel-Keletet, Közép-Ázsiát és Nyugat-Szibériát népesítették be. Marion Rubini, a tartományi antropológiai szolgálat igazgatója szerint a neandervölgyi alkotta az első igazi emberi társadalmat, az ásatásokat vezető Francesco Di Mario pedig úgy gondolja, az újabb leletek arról tanúskodnak, hogy egy elég nagy neandervölgyi populáció élt a térségben.

A fotót egyenesen hátborzongatónak találta az internet népe, nem véletlenül: senki sem találkozna szívesen ilyen képpel, amikor gyanútlanul az alkalmazást böngészi…

Leadfotó: 123rf

Oldalak