Oroszország most tényleg kirobbanthatja a harmadik világháborút

Oroszország egy gazdasági jellegű konfliktus miatt burkoltan azzal fenyegeti Litvániát, hogy amennyiben követeléseik nem teljesülnek, katonai akciókat indít az ország területén. Ebből még nagy baj lehet.

Az oroszok megfenyegettek egy NATO-tagállamot

Négy hónappal ezelőtt robbant ki az orosz-ukrán háború, mely nemcsak komoly biztonságpolitikai, de gazdasági válságot is eredményezett a nyugati világban. Az orosz agresszor azóta többször is úgy fogalmazott: gyakorlatilag már a harmadik világháború zajlik, Oroszország pedig bizonyos értelemben - az Ukrajnát jelentékeny mértékben támogató - NATO-val áll hadban. A gyakorlatban ez azért nincs így, Oroszország nyíltan egyetlen NATO-állammal sem került szembe a fegyveres konfliktus során. Ha ez valamilyen okból mégis megtörténne, akkor viszont már tényleg komoly esélye lenne egy újabb világégés kitörésének.

A legutóbbi napok eseményei pedig épp ebbe az irányba mutatnak. Oroszország nemrégiben a NATO-tagállam Litvániával került gazdasági jellegű konfliktusba. A litvánok ugyanis szombat reggel óta nem engedik át országukon a Kalinyingrádba tartó, az Európai Unió által gazdasági szankcióval sújtott termékeket. Ezek hozzávetőleg az áruforgalom 50 százalékát teszik ki. Nem maradt el a határozott válasz sem: az orosz külügyminisztérium hétfőn nyomatékosan felszólította Litvániát, hogy haladéktalanul töröljék el a vasúti áruforgalmat sújtó tilalmat, ha ugyanis ezt elmulasztják, Oroszország fenntartja magának a jogot arra, hogy megtorló lépéseket tegyen, melyek nem csupán diplomáciai, de gyakorlati jellegűek lesznek - tette hozzá kedden az orosz külügy.

Fotó: 123rf

Lapozz, a cikk folytatódik!

Oldalak

  • 1
  • 2