Az orosz állami televízió szerint a harmadik világháború már elkezdődött és Oroszország bizonyos értelemben háborúban áll a NATO-val

Az orosz állami televízió szerint a Moszkva hadihajó elsüllyedése után megkezdődött a harmadik világháború.

A Moszkva elsüllyedt

A második világháború óta a legnagyobb tengeren történt veszteségnek tartják a Moszkva nevű hadihajót, melyet a legtöbb forrás szerint az ukrán csapatok lőttek ki. Oroszország nem hajlandó elismerni, hogy ukrán cirkálórakéták lőtték ki a hajót, hiszen ez lenne a megszállt ország legnagyobb katonai sikere a háború során, ezért ragaszkodnak ahhoz, hogy tűzvész miatt süllyedt el.

Annak ellenére, hogy Oroszország tartja ezt az álláspontot, az ukrán fővárost az éjszaka folyamán rakétataláltok érték, ami annak a jele, hogy Vlagyimir Putyin bosszút akar állni a nagyra becsült haditengerészeti eszköz elsüllyesztéséért. A várost az orosz csapatok északról való kivonulása óta nem érte légitámadás, de Kijev, Harkiv és nyugatabbra fekvő települések ellen is voltak csapások.

Az orosz állami televízió, a Kreml egyik elsőszámú szócsöve ugyan kommunikációjában már közel állt ahhoz, hogy elismerje az ukrán csapást, ebben a formában ezt nem mondták ki. Olga Szkabejeva, Putyin egyik vezető propagandistája az adásban azt monda, a nyugat Ukrajnának nyújtott támogatása egyenértékű az Oroszországgal való közvetlen konfliktussal. "Amivé ez eszkalálódott, azt nyugodtan nevezhetjük harmadik világháborúnak. Most már egyértelműen a NATO infrastruktúrája ellen harcolunk, ha nem is maga a NATO ellen. Ezt fel kell ismernünk" - mondta, miközben a műsor egyik vendége a hadihajó elsüllyesztését Oroszország elleni támadásnak vélte, miközben a Kreml szilárdan tartja azt a narratívát, hogy a hajót nem az ukránok süllyesztették el. Használta az Oroszországban tiltott "háború" szót is, ezért emlékeztetni kellett a kormány által jóváhagyott "különleges katonai művelet" terminológiára.

Egyes források szerint a Moszkvát egy drónok segítségével végrehajtott művelet során lőtték ki, hogy megzavarják a rakétavédelmi rendszereket. Miközben a hajó fölött lebegő pilóta nélküli drónok zavart keltettek, két Neptun cirkálórakétát lőttek ki a szárazföldről, amelyek a hadihajó bal oldalát találták el. A csapás robbanást váltott ki a lőszerraktárban és tüzet okozott - ezt részben a Kreml is megerősítette. Oroszország szerint a fedélzeten tartózkodó 500 fős legénységet evakuálták, de valószínűleg voltak halálos áldozatok is.

Forrás: Mirror Fotó: 123rf

Oldalak