Óriási lazítás következik: Jövő héttől nem kell karanténba vonulniuk hazatéréskor a beoltottaknak!

Számukra vége a kötelező karanténnak.

Eltörölték a 10 napos karantént a beoltottaknál

Néhány nappal ezelőtt meg is jelent a kormányrendelet arról, hogy mire lesznek jogosultak azok, akik védettségi igazolvánnyal rendelkeznek, ám nem esett szó arról, miként változna a 10 napos karantén hazatéréskor.

Mégis, az új kormányrendelet szerint 4 millió beoltottnál megszűnik a karanténkötelezettség a védettségi igazolással rendelkező magyar állampolgárok, illetve tartózkodási engedéllyel rendelkezők részére, vagyis egész pontosan már most hétvégétől. - derült ki Gulyás Gergely miniszter szavaiból a Kormányinfón. Az enyhítés a magánjellegű utakra is vonatkozik!

Továbbá Magyarországra azok utazhatnak, akik olyan ország által kiállított védettségi igazolással rendelkeznek, ami a védettségi igazolások kölcsönös elfogadásáról szóló kétoldalú megállapodást kötött Magyarországgal. Egyelőre Magyarország Szerbiával és Montenegróval kötött ilyen megállapodást.

A gyerekek mehetnek karanténba

Úgy sikerült kivitelezni a karantén eltörlését a védettek számára, hogy a kivételek közé sorolják a védettségi igazolvánnyal rendelkezőket, akikre így már nem vonatkozik az karanténkötelezettségről szóló általános jogszabály. Az okosutas a koronavírus infóvonalon érdeklődve tudta meg, hogy a gyerekek igazolvány hiányában az új helyzetben sem mentesülnek a karantén alól. Sőt, a csecsemők is megkapják a piros cetlit és rájuk is érvényes a karantén. Csak két negatív teszttel lehet kikerülni a karanténból, ahogy eddig is.

Viszont: a 4 millió beoltottnál bevezetett enyhítések során, - mint amilyen az éttermek, állatkertek, fürdők nyitása - a gyerekekre is odafigyeltek. A védettségi igazolvánnyal rendelkezők jogosultságai a gyerekekre szintén érvényesek.

Fotó: 123rf.com, Leadfotó: 123rf.com

Oldalak